MENU

Norman Foster wilde een Tulp in Londen planten.

Wanneer kinetische architectuur gebouwen tot leven brengt

8 november 2019 Comments (0) Atenor, Cultuur

Art for Cities: ATENOR exposeert Street Art

Vastgoedpromotor ATENOR presenteert met ‘Art for Cities’ een unieke fototentoonstelling in Brussel. Hiervoor probeerde de fotograaf BENOÎT FERON ‘Street Art’ te vatten in acht Europese steden. Een verhaal in 50 beelden.

Street Art werd geruime tijd gelijkgesteld met clandestiene graffiti waarmee jongeren woede of het verwerpen van de samenleving uitten door een muurtekening, vaak in verlaten of leegstaande buurten. Toch is Street Art meer dan dat: het is een levenswijze, een houding, culturele codes en steden die benaderd worden als blanco doeken die nog ingekleurd moeten worden.

Vandaag is Street Art voor de meesten onder ons uitgegroeid tot een vertrouwd decorum, een manier om de leegte van het stadsmeubilair aan te kleden en wijken te verfraaien.

Vroeger werkten de street artists in het geheim. Voortaan trekken hun fresco’s elk jaar meer en meer toeristen uit de hele wereld. Alle Europese hoofdsteden stellen vandaag hun gevels ter beschikking van street artists zoals Vhils, alias Alexandre Farto, die met behulp van een boor en explosieven prachtige portretten van onbekenden creëert op vervallen muren in Lissabon. Net als Brussel maskeert Düsseldorf zijn industriële braakland door het in openluchtgalerij te transformeren. In dezelfde trend blaast Warschau zijn verwaarloosde buurten en leegstaande fabrieken nieuw leven in. Dat is bijvoorbeeld het geval van de ondertussen bekende SoHo Factory, waar het vandaag barst van hippe restaurants en trendy shops.

 

  • Brussels © Benoît Feron
  • Bucarest © Benoît Feron
  • Budapest © Benoît Feron
  • Lisboa © Benoît Feron

Kleur in de stad

Buurten of braakland een tweede leven geven, is ook een taak voor promotoren. Dat is alvast de visie van ATENOR als fervent verdediger van de stad en haar vele expressievormen. Om zijn rol als stedelijke speler nog verder door te trekken associeerde ATENOR zich met de Belgische fotograaf BENOÎT FERON die het verhaal van de stad vertelt aan de hand van een fototentoonstelling rond Street Art en de plaats die deze kunst in elke stad bezet.

De kunstenaar zakte af naar acht Europese steden waar ATENOR projecten heeft (Brussel, Parijs, Luxemburg, Lissabon, Düsseldorf, Warschau, Boedapest en Boekarest) en besteedde de hele zomer aan een grondig bezoek van elke metropool. Hij keerde huiswaarts met zowat 6000 beelden. Na een grondige selectie worden nog tot 9 november 50 afdrukken gepresenteerd in de Arthus Gallery in de Kasteleinsbuurt (Simonisstraat 33 in Elsene). De expo gaat op rondreis door Europa; vanaf 2020 zullen Luxemburg, Parijs, Lissabon, Warschau, Budapest en Boekarest op hun beurt de expo ‘ATENOR, Art for Cities’ verwelkommen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord