MENU

Warschau gaat de uitdaging van decarbonisatie aan

NetZeroCities: ervaringen uitwisselen in de strijd tegen de klimaatopwarming

Réhabilitation de l’ancien site industriel de la brasserie AB Inbev

27 oktober 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Rehabilitatie: een inclusieve manier om de stad nieuwe impulsen te geven

Nu er zeker in de stad steeds minder bouwgronden beschikbaar zijn, worden commerciële panden, fabrieken en kantoren steeds vaker omgebouwd tot woningen of gebouwen met een gemengd karakter. Rehabilitatie vormt een antwoord op de leegloop van steden, geeft stadscentra nieuwe impulsen en houdt rekening met de klimaatveranderingen. 

Rehabilitatie gaat de leegloop van steden tegen door het woningaanbod te vergroten. Wie bekommert is om ons leefmilieu ziet daardoor het aantal braakliggende terreinen en leegstaande panden teruglopen (minder stadskankers). Ook de strijd tegen de opwarming van de aarde wordt opgevoerd, aangezien oude gebouwen milieuvriendelijke renovaties ondergaan.

Réhabilitation urbaine © Alex-Vasey

Stedelijk rehabilitatie  © Alex-Vasey

Dergelijke locaties liggen veelal in de buurt van stadscentra of belangrijke knooppunten. Dat maakt ze aantrekkelijk voor mensen die aan een betaalbare prijs willen genieten van het leven in de stad, zonder de nadelen ervan. 

Een steeds inclusiever proces

Het fenomeen is niet nieuw. Particulieren en investeerders kopen al langer oude brouwerijen, gesloten drukkerijen of verlaten garages op om er ruime lofts met grote ramen van te maken. Die kunnen naar eigen smaak worden ingericht, zijn modulair en baden in daglicht. Sinds kort wordt dat proces steeds inclusiever. De huidige trend om gebouwen een nieuwe, gemengde bestemming te geven met een kleinere woonoppervlak tegen een betaalbare prijs of een bescheiden huur laat toe uitgeleefde wijken nieuwe impulsen te geven door de inwoners uiteenlopende activiteiten, jobs, sociale contacten, veiligheid en groenruimte aan te bieden. 

Die fundamentele trend wordt in de hand gewerkt door technologische vooruitgang, zodat met name op het vlak van thermische isolatie en geluiddichtheid enorme stappen voorwaarts worden gezet. Daardoor kunnen mensen nu ook wonen in een op het eerste gezicht minder gunstige omgeving (bv.: in de nabijheid van een oprit van een autostrade of een luchthaven).

Revitaliseren met de hulp van de bewoners

De Amerikaanse projectontwikkelaar Bolster Real Estate Partners – in handen van vertegenwoordigers van minderheden – bouwde een dorp met een gemengd karakter in de buurt van de internationale luchthaven van Atlanta, Hartsfield-Jackson: The Kourtney at Yates Road.

Dergelijke initiatieven spelen in op evoluties die we zowat overal in Europa en ook in België zien. Denk maar aan de projecten Rafaël (Brussel), het voormalige Sint-Anna ziekenhuis of Lift Ô Loft (op de site van de voormalige Inbev-brouwerij in Luik). In Lissabon stuurt het stadsbestuur wijk per wijk aan op rehabilitaties met een sociaal karakter. Die strategie deed prostitutie, druk verkeer en criminaliteit sterk afnemen in wijken als Mouraria. In Berlijn werd de wijk Prenzlauerberg volledig gerenoveerd met medewerking van de inwoners, die inspraak kregen. 

Al te lang waren projectontwikkelaars de motor achter de opwaardering van steden. We willen het traditioneel karakter van elk stadsdeel bewaren door bedrijven en plaatselijke bewoners de mogelijkheid te geven bij te dragen tot de revitalisering en er zo mee van te genieten,’ vertelt Donald R. Washington Jr., oprichter van Bolster.

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord