MENU
Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers

Tsjechië: Hoe de hoogste toren van het land een...

© Mika Baumeister

Windturbines: het nieuwe Europese El Dorado voor energie

13 mei 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu, Vastgoed

Wenen: een architectenbureau vindt co-working opnieuw uit

Een Oostenrijks architectenbureau ontwierp, ontwikkelde, financierde en bouwde een eigen kantoorgebouw. Ze maakten er een cluster van die zich toelegt op creatie, waaronder een publieke cafetaria en gedeelde gebouwen, om op die manier netwerken en cross-practices aan te moedigen.

Zoals het kantoor Franz & Sue uitlegt: “We verkennen graag nieuwe en ongebruikelijke paden. Op gelijke voet samenwerken en kennis uitwisselen met anderen is — daar zijn we van overtuigd — gunstig voor iedereen. We geloven dat we samen sterker zijn en dat het leven samen gemakkelijker is. Ons kantoorgebouw is ontworpen vlak naast het Centraal Station van Wenen en opent de deuren voor verschillende beroepen die ook in de bouw werken. Ons huis is echt een baanbrekend project: het is het enige gebouw in deze voornamelijk residentiële buurt met werkplekken op alle verdiepingen.

  • Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger
    Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger
  • Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger
    Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger
  • Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger
    Stadtelefant, Vienna © Andreas Buchberger

Samen, niet elk voor zich!

In dit participatieve gebouw genaamd Stadtelefant (stadsolifant) brachten de ontwerpers verschillende spelers uit de bouwsector samen: collega-architecten maar ook bedrijven in aanverwante sectoren zoals ontwerpers van bouwsoftware en specialisten inzake brandveiligheid. 

Communicatie is essentieel voor het team, dus een deel van de meetings wordt elke dag rond een verse maaltijd gehouden. Hiervoor werd 100 m² op de begane grond voorbehouden. Deze cafetaria is ook openbaar: mensen die in de buurt wonen en werken en professionals uit de Weense architectuursector zijn welkom om er te komen eten.

Dit zijn architecten voor wie het gemeenschapsleven niet alleen een abstract concept is dat enkel op een millimeterplan bestaat.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord