MENU

Wenen: een architectenbureau vindt co-working opnieuw uit

Houten gebouwen: veel voordelen… en extra persoonlijkheid

© Mika Baumeister

16 mei 2022 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie, Vastgoed

Windturbines: het nieuwe Europese El Dorado voor energie

Groene energiebronnen worden elke dag belangrijker in de bouwsector. Windenergie wordt een van de voorkeursoplossingen om 100% duurzame en hernieuwbare energie te leveren.

Naarmate we ons meer bewust worden van het milieu – en er daardoor meer voor zorgen – doen we ook meer voor het milieu. Het gebruik van windenergie bevestigt deze trend. Het is een geloofwaardig schoon, hernieuwbaar alternatief voor fossiele energiebronnen. Zo helpt windenergie ook de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De bouwsector koos zo snel mogelijk voor deze duurzame aanpak. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk en aangename ruimtes die zowel de bewoners van gebouwen als het milieu ten goede zullen komen.

Tegenwoordig wordt zelfs het Empire State Building in New York volledig aangedreven door windenergie, waardoor de uitbater de grootste verbruiker van groene energie in onroerend goed aan de overkant van de Atlantische Oceaan is. Dichter bij huis: in Nederland worden treinen ook volledig aangedreven door windenergie. 

© Alexander Bagno

© Alexander Bagno

Een wereldwijde trend

Tal van landen boeken momenteel enorme vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energie. Op 22 februari 2017 produceerde Denemarken bijvoorbeeld genoeg energie met zijn windturbines om het hele land een dag lang van stroom te voorzien. De winderige weersomstandigheden zorgden ervoor dat de turbines 97 gigawattuur (GWh) energie konden opwekken. 70 van deze GWh waren afkomstig van onshore windturbines en de resterende 27 GWh van offshore-installaties. Al deze energie is voldoende om 10 miljoen Europese woningen van stroom te voorzien. 

In 2021 was 81% van de in Europa gebouwde windturbines aan land. De landen die vorig jaar het meest hebben gebouwd, waren het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Turkije en Nederland. Zweden heeft de meeste onshore windturbines gebouwd en het Verenigd Koninkrijk de meeste offshore windturbines.

Deze toename van de beschikbaarheid van 100% windenergie is goed nieuws voor de bouwsector, die er vandaag de dag al enorm op rekent. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord