MENU
European Taxonomy

Europese taxonomie: voor steeds duurzamere gebouwen

Rechargeable Concrete Batteries

Onderzoek: oplaadbare batterijen op basis van cement

16 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Kunstmatig en ecologisch zand voor de bouw

Een initiatief dat door de Europese Unie wordt gefinancierd, heeft van een bijproduct van kolengestookte energiecentrales een waardevol alternatief gemaakt voor een overbenutte grondstof: zand dat door de bouwsector wordt gebruikt.

Volgens de Verenigde Naties wordt elk jaar 50 miljard ton zand gewonnen, wat tot enorme milieuproblemen leidt. Zo verzwakt het onttrekken van zand uit rivieren de oevers en verlaagt dit het grondwater, terwijl zandwinning in kustgebieden kusterosie veroorzaakt en de biodiversiteit bedreigt. Deze problemen zullen in de toekomst alleen maar toenemen, omdat de snelheid van zandconsumptie twee keer zo hoog is als wat de natuur voortbrengt. Tegelijkertijd neemt de productie van natuurlijk zand door klimaatverandering af. En, geen geluk, woestijnzand kan vanwege de speciale geometrie niet in de bouw worden gebruikt.

Eén oplossing is om zand te vervangen door het gebruik van het as dat wordt geproduceerd door kolengestookte energiecentrales. Momenteel zijn er nog 256 kolengestookte energiecentrales in de EU actief, die allemaal as produceren. 

Sand from coal combustion products

Enorm potentieel

Het SMARTSAND-project, gefinancierd door de EU en geleid door ZaaK Technologies GmbH, heeft kunstzand ontwikkeld voor gebruik in de bouwsector. Het is een superieur alternatief voor natuurlijk zand en steenslag, beide materialen die veel worden gebruikt in de bouw- en bouwsector. 

Dit “slimme” zand biedt aanzienlijke voordelen: een laag gewicht (tot 55% lichter dan standaard zand dat in de bouw wordt gebruikt), thermische isolatie en een langere levensduur, terwijl energiecentrales afval, verwijderingskosten en milieu-impact kunnen verminderen.

Zoals we kunnen zien, heeft dit soort zand tot doel bij te dragen aan het beëindigen van de uitputting van natuurlijk zand. Het is ook een perfect voorbeeld van een circulaire economie

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord