MENU

Kunstmatig en ecologisch zand voor de bouw

© Aleksandr Potashev | Dreamstime.com

De voordelen van hout in de bouw

21 maart 2022 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie

Onderzoek: oplaadbare batterijen op basis van cement

Het concept, ontwikkeld door Zweedse onderzoekers, betreft een mengsel op basis van cement en koolstofvezels (om de geleidbaarheid en weerstand te vergroten). Deze innovatie zou bruikbaar kunnen zijn in meerdere toepassingen in de bouwsector en voor openbare werken.

We bevinden ons nog in de prototypefase. Maar dit nieuwe soort batterij kan worden gebruikt om leds, 4G-netwerken of bewakingssystemen die corrosie in betonconstructies detecteren (een soort zelfdiagnose omdat deze batterij bedoeld is om in betonconstructies te worden opgenomen) van stroom te voorzien. Het werd ontwikkeld door de afdeling Architectuur en Burgerlijke Bouwkunde van de Chalmers University of Technology in Göteborg, Zweden.

Cement Batteries © Chalmers University of Technology copie

Cement Batteries © Chalmers University of Technology

Een nieuw slim bouwmateriaal

Deze experimentele batterij op basis van cement heeft een gemiddelde dichtheid van 7 Wh per vierkante meter. Dat is een vrij laag vermogen in vergelijking met commerciële batterijen, maar voldoende voor het beoogde gebruik: aangezien de batterij wordt geïncorporeerd in gebouwen, bruggen, dammen en andere betonconstructies, kan het een zeer aanzienlijk volume hebben, wat zal compenseren voor de geringe energie die het afgeeft. 

Maar totdat onze wegen en bruggen kunnen worden uitgerust met deze “interne batterij”, is er nog wat werk aan de winkel. Obstakels die moeten worden overwonnen, zijn onder meer de ontwikkeling van recyclingtechnieken en een langere levensduur van batterijen. Ze moeten 50 tot 100 jaar kunnen meegaan (de levensduur van een typisch betonnen gebouw) of gemakkelijker te vervangen en te recyclen zijn.

De Zweedse onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat het concept veel potentieel heeft als toekomstig bouwmateriaal en hernieuwbare energiebron. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord