MENU
Demain, on achètera ses panneaux photovoltaïques chez Ikea

Morgen kopen we onze zonnepanelen bij Ikea

Oubliez l’Hyperloop, voici le métro du futur

Vergeet de Hyperloop, hier is de metro van de...

The Windwheel, la centrale habitable

2 oktober 2017 Comments (0) Architectuur, Technologie

The windwheel, de bewoonbare centrale

Wat als innovatie in de architectuur nu eens niet bestond uit het creëren van energetisch autonome gebouwen, maar uit het bewoonbaar maken van windmolens? Een Nederlands consortium ging de weddenschap aan en het resultaat is niet van de lucht.

In Rotterdam is het al mogelijk om in een markthal te wonen. De Markthal Rotterdam, ontworpen door de architecten van het Nederlandse bureau MVRDV en opgeleverd in 2014, is een 120 meter lange boog over de grootste versmarkt in de stad waarin meer dan 200 woningen zijn ondergebracht. Morgen kunnen de Rotterdammers er ook voor kiezen om in een windmolen te wonen. Een consortium met onder andere architectenbureau DoepelStrijkers gaat in de havenstad een enorme windmolen inplanten met daarin een hotel en appartementen.

Elektriciteitscentrale, architecturale icoon, toeristische attractie… de “Dutch Windwheel”, die 174 meter hoog wordt, zal een gebouw van een heel nieuwe soort zijn. Met zijn wielvorm genereert hij helemaal alleen de energie die hij nodig heeft. De wind die door het midden van het bouwwerk gaat, dient tegelijk om te worden omgezet in elektriciteit, maar ook om de infrastructuren af te koelen. De zonne-energie wordt op haar beurt opgevangen door transparante organische materialen. Een coating kan de zonnewarmte omzetten in elektriciteit en tegelijk het natuurlijk licht laten binnendringen. Tot slot staat de cirkelvorm symbool voor een inherente werkingslogica: het regenwater dat bovenaan wordt opgevangen, zal worden gebruikt binnen in de structuur. Zelfs het organisch afval wordt hergebruikt: het zal dienen om biobrandstoffen te produceren.

 • The Windwheel, la centrale habitable
  The Windwheel, la centrale habitable
 • The Windwheel, la centrale habitable
  The Windwheel, la centrale habitable
 • The Windwheel, la centrale habitable
  The Windwheel, la centrale habitable
 • The Windwheel, la centrale habitable
  The Windwheel, la centrale habitable

Eiffeltoren van de XXIe eeuw

Dit project is verre van fantasie en werd intussen al goedgekeurd. Deze reusachtige turbine kreeg onlangs alle toelatingen om uit het water te verrijzen. Het gebouw met twee ringen trok ook de aandacht van enkele hotelketens. Zo krijgt Rotterdam tussen 2020 en 2025 zijn Eiffeltoren van de XXIe eeuw.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord