MENU
WERK 12 © MVRDV & Ossip van Duivenbode

Leven, wonen en relaxen, allemaal op één en dezelfde...

Berlin Springer © Dominik Tryba

Berlijn: de digitale transformatie illustreren met een nieuw hoofdkantoor

Budapest © Platio

19 november 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Boedapest: bestrating die zonne-energie opvangt

Zonnepanelen zijn niet langer alleen voor daken. Een Hongaars bedrijf, gevestigd in Boedapest, heeft net de eerste zonnepanelen geïnstalleerd op een residentiële oprit.

Budapest © Platio

Budapest © Platio

Daken zijn niet de enige oppervlakken die gebruikt kunnen worden voor de opwekking van zonne-energie.” Deze verklaring komt van Imre Sziszák, medeoprichter en ingenieur van Platio. Dit Hongaarse bedrijf, gevestigd in Boedapest, heeft een zonnecollector ontwikkeld die niet bedoeld is om op daken te worden geïnstalleerd, maar op de grond, in opritten, paden, terrassen of trottoirs.Elke vierkante meter van deze “zonnetegels” is gemaakt van 400 gerecycleerde PET-flessen. Volgens de productvideo zou deze coating daarom duurzamer zijn dan beton. Het bedrijf beveelt oppervlakken aan die variëren van 10 tot 30 m2, afhankelijk van de energiebehoefte, wetende dat 20 m2 voldoende is om het energieverbruik van een gezin voor een heel jaar te dekken. De energie die deze zonnecollectoren produceren, wordt teruggevoerd naar het elektrische circuit van het huis. Deze bestrating is slipvrij, bestand tegen het gewicht van een auto en de monokristallijne siliconensensoren worden beschermd door een laag gehard glas.

De stad plaveien

Budapest © Platio

Budapest © Platio

Deze “thuis”-collectoren hebben ook nog andere toepassingen. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om je elektrische auto op te laden. Of, op grotere schaal, ze in de openbare ruimte installeren en dus stroom genereren voor stedelijke verlichting. Het installeren van zonnecollectoren op openbare wegen is dus geen utopie meer. Een Amerikaans bedrijf, Solar Roadways, kreeg zelfs financiering van het Ministerie van vervoer om deze techniek te ontwikkelen.

Daarnaast heeft de Hongaarse samenleving grote ambities en wil ze “een schone en autonome energietoekomst creëren, die het mogelijk maakt het stedelijk leven opnieuw in te vullen“. Zo wil Platio zonne-gevels ontwikkelen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord