MENU

Business: Go Green or Go Home (of hoe je...

Cascais: voor slimme en groene mobiliteit

22 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

In Boedapest worden de stad en de natuur binnenkort één

De uitdaging van Zugló, een nieuw district van zeven hectare met zeer hoge milieuambities?

De 1,75 miljoen inwoners van de Hongaarse hoofdstad opnieuw verbinden met zijn groene omgeving. Een ambitie in lijn met de besluiten die eind 2021 door de gemeenteraad van Boedapest zijn aangekondigd. Die zijn gericht op de ontwikkeling van groene infrastructuur in de stad (53 nieuwe groene ruimteprojecten tegen 2028). 

Het masterplan voor Zugló, een district ten westen van Pest en de Donau, omvat een gemengd programma van restaurants, cafés, kantoorruimte, een nieuw stadhuis en een nieuw medisch centrum. Het opzet: de levenskwaliteit in de buurt aanzienlijk verbeteren. Een reeks onderling verbonden tuinen en openbare pleinen zal een lange “groene ruggengraat” creëren die zorgt voor een soepele overgang tussen stad en natuur. 

  • Budapest © Zaha Hadid Architects
    Budapest © Zaha Hadid Architects
  • Budapest © Zaha Hadid Architects
    Budapest © Zaha Hadid Architects
  • Budapest Zaha Hadid - 850x520 - 032 © Zaha Hadid Architects
  • Budapest © Zaha Hadid Architects
    Budapest © Zaha Hadid Architects

Innovatieve duurzaamheid

Het is waar dat het project van Zaha Hadid Architects ambitieuze milieudoelen heeft. Een netwerk van groendaken heeft bijvoorbeeld tot doel tot 90.000 m3 regenwater per jaar te hergebruiken. Het gebruik van hernieuwbare energie zal het energieverbruik aanzienlijk verminderen in vergelijking met traditionele gebouwen. Buiten zal een nieuw park van 35.000 m2 helpen de zomertemperaturen met 6 °C te verminderen (wat enorm is) in vergelijking met het centrum van Boedapest. 

Bovendien zullen grote voetgangersgebieden en nieuwe fietspaden de micromobiliteit in de stad stimuleren door woon-, werk- en recreatieruimtes met elkaar te verbinden, allemaal op korte afstand van elkaar. Ten slotte voorziet het masterplan in de creatie van 12.000 m² aan nieuwe aangelegde ruimtes, die stadsbewoners opnieuw verbinden met de omringende natuur. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord