MENU

Caïro: bouwen om te genezen

Budapest © Platio

Boedapest: bestrating die zonne-energie opvangt

WERK 12 © MVRDV & Ossip van Duivenbode

10 november 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Leven, wonen en relaxen, allemaal op één en dezelfde plek

We zien zowat overal gebouwen voor gemengd gebruik ontstaan. Ze combineren wonen, werken, vrije tijd, gemeenschapsleven… Het delen van ruimtes past bij onze tijd.

Of het nu komt door de bevolkingsgroei, de toenemende stedelijke dichtheid of de stijgende huizenprijzen, het is duidelijk dat de bouwprojecten voor gemengd gebruik de afgelopen jaren in heel Europa zijn toegenomen. Hier zijn enkele treffende voorbeelden.

CONCORDIA DESIGN – Wroclaw, Polen

Concordia Design © MVRDV

Concordia Design © MVRDV

Dit project vertrekt van een geklasseerd 19de eeuws gebouw op een eiland en brengt werkruimtes, een locatie voor congressen en evenementen, een café en een openbaar dakterras samen. Het werd al snel een ontmoetingsplaats, bekend om zijn avant-gardistisch karakter en creatieve culturele sfeer. Zoals architecte Nathalie De Vries (MVRDV) aangeeft, “combineert het project een historische structuur, een dynamische mix van creatieve en bruisende bedrijven, maar ook een bestemmingsplaats voor het grote publiek.” In tegenstelling tot plaatsen van doorgang, impliceren bestemmingsplaatsen dat bezoekers er zelf bewust naartoe trekken. Vandaar het succes van dit project, vooral omdat het zich op een eiland bevindt.

WERK 12 – München, Duitsland

WERK 12 © MVRDV & Ossip van Duivenbode

WERK 12 © MVRDV & Ossip van Duivenbode

Deze renovatie, midden in de wijk Werksviertel-Mitte, valt onmiddellijk op door zijn gedurfde gevel van 5 meter met onomatopeeën, afkomstig van oude Duitse strips van Donald Duck. Dit gebouw wordt doorkruist door een voetpad wat een bewuste verwarring tussen binnen en buiten creëert. WERK 12 is tegelijk elegant en cool. Op het gelijkvloers vind je cafés en restaurants. Boven vind je er de kantoren van Audi Business Innovation, een fitnesscentrum en zelfs een zwembad. De ruimtes zijn zo ontworpen dat ze flexibel zijn, zodat de volgende gebruikers er op hun beurt een deel van de geschiedenis van WERK 12 kunnen schrijven.

HoHo WIEN – Wenen, Oostenrijk

HO HO @cetus + kito.at

HO HO @cetus + kito.at

De HoHo is met zijn 84 meter de op één na hoogste houten wolkenkrabber ter wereld, net achter een Noors gebouw dat het met 1,5 meter overtreft. Dit duurzame project van 24 verdiepingen omvat een hotel, appartementen, een restaurant, een wellnesscentrum en kantoren. Deze mix van functies zorgt ervoor dat de lichten er na 18 uur niet uitgaan. De ontwikkelaar legde uit dat al het hout dat gebruikt wordt voor de bouw van HoHo, in precies één uur en zeventien minuten terug zou zijn gegroeid in de Oostenrijkse bossen!

Laat ons deze voorbeelden afsluiten met een citaat van Estudio Chao, de Braziliaanse architecten die werken aan de veelzijdigheid van ruimtes: “En wat als we weigeren het idee te aanvaarden dat we ons noodzakelijkerwijs achter muren moeten verstoppen en het zogenaamde gevaar om met anderen samen te leven moeten vermijden?”

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord