MENU
velo antismog © studior oosengaarde

Fietsen en tegelijk onze planeet schoonmaken

WERK 12 © MVRDV & Ossip van Duivenbode

Leven, wonen en relaxen, allemaal op één en dezelfde...

10 november 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Caïro: bouwen om te genezen

In Caïro (Egypte) zal een nieuw soort ziekenhuis worden opgericht. Het is ontworpen om het contact tussen patiënten en de natuur te bevorderen. En zo hun herstel te versnellen.

Foster + Partners heeft de eerste beelden onthuld van het toekomstige Magdi Yacoub Global Heart Center Hospital. Het ziekenhuis met 300 bedden zal een schelpvormig dak hebben, wat doet denken aan de vorm van de felucca’s die de Nijl bevaren, en zal zich nestelen in een weelderig, groen landschap dat uitzicht biedt op een kunstmatig meer en, verderop, de piramides van Gizeh.

Het project is ontworpen volgens de principes van biofilie, namelijk onze fysieke en emotionele behoefte aan de natuur, die we kunnen bevredigen door zoveel mogelijk natuurlijk materiaal in onze omgeving te integreren. Concreet gaat het om het bevorderen van zonlicht, groen en buitenaanzicht.

  • Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
    Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
  • Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
    Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
  • Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
    Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners
  • Magdi Yacoub Global Heart Center © Foster + Partners

Het herstel van de patiënt vergemakkelijken

Zoals Nigel Dancey, hoofd van de studio bij Foster + Partners, uitlegt: “Dit is een speciaal project dat tot doel heeft patiënten de beste natuurlijke omgeving te bieden voor hun herstel. ( … ) Het brengt het nieuwste onderzoek naar biofilie en de positieve impact van de natuur in klinische omgeving samen.

Contact met de natuur biedt vele voordelen in een ziekenhuisomgeving. Een prachtig uitzicht (hier op de piramides), toegang tot een grote tuin, de aanwezigheid van tal van planten, ramen die het zonlicht binnenlaten: al deze elementen spelen in op de stemming en verminderen het stressniveau. Biofiele architectuur heeft als doel de mens, de gebouwde omgeving en de natuur te verzoenen. Vandaar het groeiende belang van groene daken of groene muren in onze steden.

De faciliteiten van het Magdi Yacoub Global Heart Center zullen ook woningen omvatten voor gezinnen die dicht bij de zieken willen blijven en educatieve ruimten voor studenten geneeskunde. Het groene, met bomen omringde terras is ontworpen op basis van lokale tradities, die bewoners aanmoedigen om buiten te blijven tijdens de koelere periodes van de dag. Op dezelfde manier zal rijke inheemse flora worden geïntroduceerd in het omliggende park, die zal worden verweven met wandelpaden en ruimtes die bevorderlijk zijn voor contemplatie en herstel. Tot slot zal het ziekenhuis kansarmen gratis verzorging bieden.

De werkzaamheden zullen in 2023 voltooid zijnworden afgerond.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord