MENU
Berlin Tegel AIrport © Lorenz Moneke

Berlijn: het faraonische project van de voormalige luchthaven Tegel

Canberra © Prakash Khanal

Ken jij de meest duurzame stad ter wereld?

7 september 2021 Comments (0) Architectuur, Technologie

Luxemburg: Icône speelt met transparantie

In het nieuwe stadsdistrict Belval komt binnenkort een nieuw kantoorcomplex dat werd ontworpen door Foster + Partners, in samenwerking met het Luxemburgse bureau Beiler François Fritsch.

Op zichzelf vat de verschijning van het nieuwe gebouw de filosofie goed samen waarmee het geheel werd bedacht: alles draait om transparantie. De gevel zal de interactie tussen binnen- en buitenkant vergemakkelijken en het licht accentueren.

Icône, ontworpen volgens het principe van samenwerkingsstructuren, zal “self-service” werkstations aanbieden in modulaire, gemeenschappelijke en verbonden ruimten. Bovendien zijn de gebouwen zo flexibel en multifunctioneel mogelijk ontworpen.

Darron Haylock van Foster + Partners licht toe: “Deze open en flexibele ruimtes voldoen aan nieuwe werkstandaarden. Het atrium baadt in het licht. Dit is het sociale hart van het project, met zowel visuele connectiviteit als een dynamische sfeer. Ook het binnenbrengen van de natuur en groen in het gebouw zelf zal bijdragen aan dit welzijn.

  • Icône - Luxembourg © FOster - partners
  • Icône - Luxembourg © FOster - partners
  • Icône - Luxembourg © FOster - partners

Slim gebouwbeheer

Er werden tal van technologieën gebruikt om de duurzaamheid van het gebouw te versterken. Deze ambitie omvat een reeks technieken die het mogelijk maken het gebouw te controleren: de temperatuur in de verschillende delen van het gebouw, de luchtkwaliteit, het lawaai, de verplaatsingen … Deze automatisering zal zeer ver worden doorgedreven met onder andere intelligente liften en een virtuele receptie …

Icône zal voldoen aan de internationale BREEAM-normen voor nieuwe constructies. Door de nadruk te leggen op veiligheid, welzijn op het werk en maximale flexibiliteit en het milieueffect van het gebouw te verminderen. Hier zijn enkele van de technieken die zullen worden toegepast om de ecologische voetafdruk van het Belval-complex te minimaliseren: een systeem van gekoelde plafonds die een meer uniforme temperatuur mogelijk maken, een groen dak dat wordt gebruikt als drainagesysteem, een gevel die de schaduw regelt, waterrecuperatie, ramen die open kunnen …

Besix RED was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, waarvan de bouw werd toevertrouwd aan BESIX en LUX TP.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord