MENU

Luxemburg: Icône speelt met transparantie

Schoonschip © Space & Matter

Amsterdam: circulair en aquatisch

Canberra © Prakash Khanal

8 september 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu

Ken jij de meest duurzame stad ter wereld?

De studie, uitgevoerd door de Britse prijsvergelijker Uswitch, berekende een index op basis van zeven duurzaamheidsfactoren: energie, transportinfrastructuur, financiële toegankelijkheid, vervuiling, luchtkwaliteit, CO2 en het beschikbare percentage groene ruimte.

Canberra stond bovenaan deze lijst. De Australische hoofdstad kan 48% van zijn energie duurzaam produceren en heeft een van de laagste vervuilingsniveaus. Het beschikt ook over een uitstekend openbaar vervoersysteem. Madrid staat op de tweede plaats in het klassement, terwijl een andere Australische stad, Brisbane, de top drie voltooit. De studie wijst er ook op dat Australische steden over het algemeen goede resultaten behalen, met “uitstekende” zonne-energie en desinvestering in fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt Australië vaak gezien als een leider op het gebied van duurzame ontwikkeling, omdat het de positieve impact van deze verandering op het welzijn van zijn bevolking en het hele land erkent.

Auckland © Dan Freeman-

Auckland © Dan Freeman-

En de meest aangename stad om te wonen?

Nu we toch bezig zijn, laten we bij lijstjes blijven, en op het zuidelijk halfrond. Auckland, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, stond bovenaan de ranglijst van de jaarlijkse enquête naar de aangenaamste steden ter wereld in 2021. Met een rangschikking van 140 steden in vijf categorieën, waaronder stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur, werd de editie van dit jaar sterk beïnvloed door de wereldwijde gezondheidscrisis en hoe steden ermee zijn omgegaan. Ook hier nam Australië (maar ook Japan en Nieuw-Zeeland) de topplaatsen in, terwijl Europese en Canadese steden in de ranglijst daalden. De enige Europese steden in de top 10 zijn Zürich en Genève.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord