MENU
Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny

Een 3D-parkour om de stad Praag tot leven te...

Renovatie in Roemenië: bemoedigende doorbraken

22 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu

Luxemburg: ecologische en participatieve co-living voor senioren

Co-living wordt steeds succesvoller en kent meer en meer varianten. Hier is een initiatief in volledige ontwikkeling dat dit keer alleen betrekking heeft op mensen van 50 jaar en ouder. Het is een primeur in het Groothertogdom.

Villa Lorenz ligt in de stad Lorentzweiler, in het kanton Mersch. Het project bestaat uit een bestaand huis met karakter waaraan een nieuwe vleugel werd gebouwd. Dit voorstel voor participatieve ecologische huisvesting voor senioren combineert daardoor hoge milieustandaarden en erfgoed. Het nieuwe gebouw is ontworpen om te voldoen aan de ecologische, esthetische en economische eisen van de toekomstige bewoners. 

Een gemeenschappelijk leven, in groep ontworpen

De bewoners bepaalden de hoofdlijnen van het project. Tijdens het ontwerp werden tijdens verschillende vergaderingen gemeenschappelijke ruimtes ontworpen, materialen gekozen, de principes van participatief wonen en de criteria voor het selecteren van toekomstige bewoners, interne voorschriften, enz. besproken. 

De energieprestatie van de 13 toekomstige appartementen maakte uiteraard deel uit van de discussies. Het gebouw wordt volledig gemaakt van hout, inclusief de gevel, en zal worden uitgerust met een warmtepomp, thermische zonnepanelen en drievoudige beglazing op een houten frame.

Villa Lorenz © Nouma / Codur

Villa Lorenz © Nouma / Codur

De begane grond vormt de kern van het gemeenschapsproject. Het is mogelijk om er workshops, conferenties, concerten of tentoonstellingen te organiseren, allemaal beheerd door de bewoners zelf. 

Dit oorspronkelijke vastgoedproject is het resultaat van een samenwerking tussen twee Luxemburgse bedrijven: Nouma, gespecialiseerd in participatieve huisvesting, en de promotor Codur. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord