MENU

Luxemburg: ecologische en participatieve co-living voor senioren

Business: Go Green or Go Home (of hoe je...

22 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

Renovatie in Roemenië: bemoedigende doorbraken

DivercityMag staat al enkele maanden stil bij de renovatie van onroerend goed. Een van de Europese landen waarvan de bouwmarkt voor het derde opeenvolgende jaar gegroeid is met dubbele cijfers, is Roemenië. 

Deze constante groei sinds 2017 is voornamelijk te danken aan een toename van het volume aan renovatiewerken. Allemaal aangemoedigd door de Roemeense regering, die ambitieuze engagementen op het gebied van energietransitie is aangegaan. 

Adrian Zerva is architect, en oprichter en partner van het ontwerp- en architectuurbureau Studio10M. Hij gaf onlangs commentaar op de huidige trend op het vlak van commerciële renovatie: “Allereerst moet je vastgoedactiviteiten in de context van de recente geschiedenis van het land zien. Dankzij de grondwet van 1991 werden de principes voor privé-eigendom volledig hersteld en eigendommen na het einde van het communistische regime teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Het is daarom vrij recent dat eigenaren hun eigendom opnieuw hebben kunnen beheren, met name door (commerciële of andere) renovaties uit te voeren.

© Marmorosch Hotel

© Marmorosch Hotel

© Marmorosch Hotel

© Marmorosch Hotel

In de afgelopen jaren hebben de meeste renovaties in Roemenië de vorm aangenomen van rehabilitaties of uitbreidingen. Een voorbeeld is het Marmorosch Hotel in Boekarest, een luxehotel gevestigd in een historisch gebouw waar ooit een bank was gehuisvest. Net zo origineel: een voormalig winkelcentrum in Constanta is uitgegroeid tot een logistiek centrum voor drankhandelaren. De totale investering bedroeg 4 miljoen euro, een bedrag dat zowel de overname als de renovatie van de commerciële ruimte omvat, die meer dan 15 jaar geleden was gesloten. 

Van kantoor tot huisvesting 

Een ander, vrij ongebruikelijk project wordt momenteel bestudeerd: het omvat het toevoegen van co-livingruimtes aan kantoren. “Novo Park, gelegen in het noordelijke deel van de hoofdstad, wordt een project voor gemengd gebruik dat de toekomst van werk en leven zal uittekenen en alle extra elementen bevatten die bij het kantoorpark van de toekomst komen kijken.” Er zijn nog maar weinig details beschikbaar over dit project onder leiding van Liviu Tudor, aan het roer van Genesis Property, de grootste kantooreigenaar op de lokale markt.

Maar deze trend naar renovatie is nog niet dominant. Zoals de Roemeense vertegenwoordiger van het commerciële vastgoedadviesbureau Colliers International zegt, “lijdt renovatie nog steeds onder de brede beschikbaarheid van onbebouwde gronden in grote steden en hun nabije omgeving, en onder het gemak om bouwvergunningen te verkrijgen. Het is alleen op strategische plaatsen (het hypercentrum) dat, door het gebrek aan ruimte, renovaties aan belang hebben gewonnen, net als sloop/heropbouw.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord