MENU
Les tuiles photovoltaïques de Tesla arrivent

De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla komen eraan

The Windwheel, la centrale habitable

The windwheel, de bewoonbare centrale

2 oktober 2017 Comments (0) Energie, Milieu, Technologie

Morgen kopen we onze zonnepanelen bij Ikea

Omdat het bezorgd is over zijn milieu-impact wil Ikea ’s werelds eerste leverancier van residentiële zonnepanelen worden. Een dienst die binnenkort ook in België zal bestaan?

Omdat een duurzame levensstijl hanteren geen luxe zou mogen zijn”. Dit is de slogan van Ikea om zijn nieuwe aanbod zonnepanelen te promoten. In het Verenigd Koninkrijk ging de meubelketen 3 jaar geleden al in zee met de Britse ontwikkelaar Solarcentury om batterijen voor residentiële zonne-energie te verkopen. Met daarbij een belangrijke service: advies online en in de winkel, een analyse van de situatie van de klant ter plaatse, installatie, aansluiting en administratieve stappen.

Door echte besparingen ten opzichte van de concurrerende aanbiedingen aan te prijzen, is Ikea ook van plan om het eigen verbruik te stimuleren. Met dit argument: in Groot-Brittannië verbruikt een gemiddelde woning uitgerust met zonnepanelen 40% van de geproduceerde energie en stuurt ze de resterende 60% naar het netwerk, volgens Ikea. Als je je eigen batterij installeert, kun je volgens de groep het aandeel eigen verbruik op 80% brengen, groene energie genereren en de impact op de klimaatverandering verkleinen. Momenteel worden er twee batterijen verkocht: 3 kWh of 6 kWh. Je moet 3.000 £ (3.257 €) rekenen voor een enkel verkochte batterij en 6.925 £ (7.521 €) voor een pack met een batterij en een fotovoltaïsche kit.

Sinds 2015 heeft Ikea dit aanbod geleidelijk aan uitgebreid naar andere landen. Zo worden er zonnepanelen verkocht in de winkels van de keten in Zwitserland, Nederland en Polen. Een dienst die binnenkort ook in België wordt aangeboden? Volgens de retailer werd er nog geen officiële lanceerdatum naar voren gebracht. Maar Ikea België heeft die mogelijkheid nooit uitgesloten. Temeer omdat zijn partner, Solarcentury, goed ingeburgerd is in de Benelux en al actief is in Nederland.

Verantwoorde energie

Op Europese schaal wil Ikea 100% van zijn energiebehoefte dekken en zelfs overtreffen. Vandaar een massale investering in hernieuwbare energie. En de geleidelijke integratie ervan in de architectuur van de gebouwen. Gedaan met de enorme blauw-gele gebouwen met zeer opzichtige buitenparkings die zo typerend zijn voor het Zweedse merk. De daken van de Ikea-winkels – voorgesteld als een vijfde gevel – zijn voortaan uitgerust met fotovoltaïsche installaties. De nieuwe commerciële XXL-vestigingen sluiten zich steeds meer aan bij de stedelijke lijnen van de wijken waarin zij zijn ondergebracht. Zoals in Nice, waar een nieuwe winkel, in het hart van de ecowijk Saint-Isidore, is omgeven met woningen, kantoren en buurtwinkels aan de voet van gebouwen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord