MENU
Billy Bike, les vélos électriques en libre-service

Billy Bike, zelfbedieningssysteem met elektrische fietsen

Demain, on achètera ses panneaux photovoltaïques chez Ikea

Morgen kopen we onze zonnepanelen bij Ikea

25 september 2017 Comments (0) Andere, Technologie

De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla komen eraan

Het ambitieuze project ontwikkeld door Tesla van een zonnedak (de “Solar Roof“) krijgt definitief vorm. Het werd met grote trom voorgesteld door Elon Musk in de herfst van 2016 en kan nu al zowat overal ter wereld voorbesteld worden, ook in België.

Voordat hij elektrische auto’s ging produceren had de beroemde baas van Tesla een visioen: iedereen zijn eigen groene stroom laten maken omzelfbestuur op een dag te bereiken. Uit deze vrome droom zijn twee producten ontstaan: de Powerwall batterij (die al te koop is in België en de energie die door zonnepanelen wordt opgebouwd kan opslaan) en het zonnedak. Ook wel de “Solar Roof” genoemd.

Gedaan met de klassieke zonnepanelen. Nu is het de beurt aan “zonnedakpannen”, die niet alleen opgaan in het decor, maar ook direct elektriciteit produceren. Ze zijn esthetisch, zuinig en… duivels efficiënter, want als je er een heel dak mee bedekt, is hun energie-efficiëntie veel groter dan die van zonnepanelen. Bovendien belooft het geheel “drie keer steviger te zijn dan een traditionele dakpan” en gegarandeerd te zijn voor het leven.

Tesla is eind augustus gestart met de productie van zijn dakpannen in zijn fabriek in Buffalo (Staat New York), de zogenaamde “Gigafactory 2”. Hier zullen zonnepanelen geproduceerd worden voor 2 GW elektriciteit per jaar, of 20.000 panelen per dag, waarmee dit de grootste fabriek van fotovoltaïsche cellen ter wereld is. Momenteel zijn deze vooraf uitgeruste daken beschikbaar in twee versies: glad en met textuur. Twee andere afwerkingen (leisteen en Toscaanse stijl) zullen begin 2018 worden aangeboden. De voorbestellingen zijn al begonnen aan een startprijs van 930 euro.

Een nog onbekende efficiëntie

Maar zijn deze 100% zonnedakpannen echt performanter? Om de kosten te verlagen koos Tesla voor een vereenvoudigd productieproces en het gebruik van koper in plaats van zilver en kwarts in hun samenstelling. “Solar Roof” is sterker dan klassieke tegels en biedt ook een betere isolatie. Maar officieel gaf Tesla geen details over het omzettingsrendement van de zonne-energie in elektriciteit.

De enige aanwijzing is de goedkeuring die het product kreeg in de Verenigde Staten. Als we snuffelen in het document vernemen we dat de fotovoltaïsche cellen die zijn ondergebracht in de dakpannen een maximum vermogen van 6 watt hebben. Elke dakpan bevat twee cellen, dus dat betekent dat ze een maximaal vermogen van 12 watt vertoont. Dan is er nog één detail: gezien hun grootte moet je 20 tot 25 dakpannen rekenen om het equivalent van een gewoon zonnepaneel te hebben.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord