MENU

Hoe Duisburg transformeert tot smart city

MSI lanceert Europese aanbesteding voor Usquare

4 april 2019 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie

Deze technologie is een revolutie voor zonnepanelen

De eerste fotovoltaïsche cellen op basis van perovskiet komen op de markt. Ze zijn goedkoop, flexibel, efficiënt en aanpasbaar aan heel wat supports. Bovendien kunnen ze eenvoudig geïnstalleerd worden op een laptop, een auto, een gevel of zelfs binnenshuis. Hun industriële productie staat in de startblokken. 

Perovskieten. De vreemde naam dook amper vijf jaar geleden op, maar hun verbazingwekkende fysieke eigenschappen revolutioneren de toegang tot zonne-energie voor iedereen. Lichte, transparante en goedkope zonnepanelen met een variabele kleur… In de zon of zelfs in de schaduw zullen de muren en ramen van een gebouw de elektriciteit produceren die het nodig heeft. Deze groene droom wordt werkelijkheid in een industrieel project van een jonge Poolse onderzoekster en zakenvrouw.

Perovskiet werd in de jaren 1830 ontdekt door de Duitse ingenieur Gustav Rose, die onderzoek deed in de Oeral. Hij vernoemde het naar de Russische mineraloog Lev Perovski. Het heeft een speciale atoomstructuur, is alomtegenwoordig in de natuur en gemakkelijk te maken in een laboratorium. Maar pas in 2009 werd dankzij het werk van de Japanse onderzoeker Tsutomu Miyasaka, gevolgd door anderen, met name aan de Universiteit van Oxford en EPFL, ontdekt dat perovskieten fotovoltaïsche cellen kunnen vormen.

Op weg naar energieonafhankelijke gebouwen

In 2013 creëerde de Poolse Olga Malinkiewicz van het Institute of Molecular Sciences in Valencia (Spanje) een eerste fotovoltaïsche cel door een laag perovskiet aan te brengen door middel van verdamping, en later door inkjetprinten. Met twee Poolse zakenmensen en een Japanse miljardair richtte ze het bedrijf Saule Technologies op in Wroclaw (Polen)… en meteen ook de eerste site voor de productie van perovskietinkt. Daar moeten tegen het einde van het jaar 40.000 m2 panelen van de band rollen. En in 2020 dubbel zoveel.

Voorlopig zijn de volumes nog erg beperkt, maar op termijn zullen overal compacte productielijnen kunnen geïnstalleerd worden om panelen ‘op maat’ te maken. Dat brengt ons weer een stap dichter bij het doel van gebouwen die in hun eigen energie voorzien. Volgens de huidige schattingen zal een standaardpaneel van ongeveer 1,3 m2, met een verwachte kost van 50 euro en een rendement dat vergelijkbaar is met dat van klassieke panelen, een werkpost de hele dag door van energie kunnen voorzien.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord