MENU
Le «smart parking» a le vent en poupe

De “smart parking” heeft de wind in de zeilen

Des déchets organiques comme matériaux de construction

Organisch afval als bouwmateriaal

A solar paint to make your walls an energy source

6 november 2017 Comments (0) Energie, Technologie

Zonneverf om van uw muren een energiebron te maken

Zullen zonnepanelen al uit de mode geraken nog voor ze algemeen ingeburgerd zijn? Onderzoekers van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) hebben een revolutionaire verf ontwikkeld: ze is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook in staat om energie te genereren die gemakkelijk is op te slaan. 

Muren omtoveren tot energiebron… Dat is een uitdaging waar ingenieurs gepassioneerd mee bezig zijn. Ook die van het Duitse bedrijf Heliatek, dat een ultralichte organische fotovoltaïsche film produceert die je op gelijk welk soort glazen of betonnen oppervlak kunt leggen. Maar onlangs ontwikkelde een onderzoeksteam van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) in Australië een verf die de energieomzetting een flinke impuls zou kunnen geven.

Dankzij een speciaal bestanddeel, synthetische molybdeensulfide, vangt deze verf zonne-energie en vocht op van de lucht en zet het opgevangen water om in waterstof, dat brandstofcellen voedt. Aan dit mengsel werd titaandioxide toegevoegd – een wit pigment dat gebruikt wordt in muurverf maar ook in tandpasta en suikergoed. Dit witte element trekt licht aan op de verf. Licht dat ervoor zorgt dat er voldoende energie vrijgegeven wordt zodat het molybdeensulfide de waterdruppels breekt en er waterstof uit trekt.

Over vijf jaar kan de verf op de markt komen

Zo kan “een bakstenen muur omgevormd worden tot een systeem dat in staat is om energie te oogsten en brandstoffen te produceren“, aldus de hoofdonderzoeker van dit experiment, Dr. Torben Daeneke. De uitvinders geloven dat hun product over vijf jaar op de markt kan komen en kan worden toegepast op gelijk welke drager, of het nu een muur is, een auto of zelfs straatmeubilair. “We hopen dat deze zonneverf gebruikt kan worden in aanvulling op de traditionele zonnepanelen op plaatsen die te weinig licht krijgen en daarom niet de moeite lonen om er erg dure fotovoltaïsche installaties te installeren“, aldus de onderzoeker.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord