MENU
Les extensions à clipser de Stéphane Malka

De vast te klikken uitbreidingen van Stéphane Malka

Vertical City - Luca Curci

Het gebouw van de toekomst wordt op het water...

Des déchets organiques comme matériaux de construction

25 november 2017 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Organisch afval als bouwmateriaal

Het Britse studiebureau Arup pleit voor het wijdverbreide gebruik van organisch afval om duurzame bouwmaterialen te produceren. Bananenschillen, groente- en fruitschillen… Wat als dit afval werd gebruikt om onze huizen te bouwen?

Het leven van organisch afval is tragisch. In het beste geval belandt het op de composthoop. In het ergste geval op stortplaatsen of in verbrandingsovens… Maar in de laatste twee gevallen is de impact op de bodem- en luchtkwaliteit problematisch. Is er dan geen andere manier, die gunstiger is voor het milieu, maar ook voor de economie en de gezondheid?

Dit is wat Arup, een Engels studiebureau dat gespecialiseerd is in stedenbouw, lijkt te suggereren. In zijn nieuwe rapport, “The Urban Bio Loop”, stellen ze voor om organisch afval te gebruiken om nieuwe bouwmaterialen te creëren. Op die manier pakken ze het probleem aan van de uitputting van de niet-hernieuwbare hulpbronnen, waarvan de bouwsector éen van de grootste consumenten is. In het Verenigd Koninkrijk alleen al slokt de bouwsector ongeveer 60% van de ingevoerde grondstoffen op. Momenteel zorgt deze sector ook voor 39% van de CO2-uitstoot in de Verenigde Staten.

Heel wat van deze afvalstoffen hebben hun efficiëntie op het gebied van de bouw al bewezen. Zo is het nu mogelijk om bakstenen te maken met rijst. Bakstenen van champignons worden zelfs op 5 dagen tijd gekweekt. Aardappelschillen worden reeds gebruikt als brandwerende absorberende en isolerende stof. Volgens Arup is het zelfs mogelijk om akoestische panelen te creëren met zaden en bladeren, muren op te trekken in maïs en tarwe, of vloeren van zonnebloemen en plafonds van pindaschelpen te bouwen. Arup creëerde bovendien SolarLeaf, het eerste gevelsysteem ter wereld dat gebruik maakt van microalgen om warmte en biomassa te genereren, en BioBuild, het eerste zelfdragende gevelpaneel in bio-composietmaterialen.

  • Des déchets organiques comme matériaux de construction
    Des déchets organiques comme matériaux de construction
  • Des déchets organiques comme matériaux de construction
    Des déchets organiques comme matériaux de construction
  • Des déchets organiques comme matériaux de construction
    Des déchets organiques comme matériaux de construction

Een veelbelovende markt

Sommige fabrikanten produceren bouwmaterialen met een kleine voetafdruk op basis van organisch afval, maar voorlopig is dit een nichemarkt,” aldus Guglielmo Carra, hoofdadviseur voor de bouw bij Arup. “Wat we vandaag nodig hebben is dat de industrie dit type producties algemeen gaat invoeren.” Vooral omdat het potentieel van deze bio-economie enorm groot is: in 2014 stapelde Europa meer dan 40 miljoen ton gedroogd organisch afval op, afkomstig van de land- en bosbouw. En het volume neemt elk jaar toe, terwijl het beter kan worden aangewend. Ter vergelijking, een kilogram verbrand afval om energie te produceren heeft een waarde van ongeveer 0,85 EUR, maar hetzelfde materiaal voor binnenbekleding zou verkocht kunnen worden aan een prijs die gaat tot 6 EUR per kilogram.

SolarLeaf (copyright: © Colt International, Arup Deutschland, SSC GmbH) 
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord