MENU
© Foster + Partners

Zwitserland: een project dat het sociaal weefsel terugbrengt

© Ronni Kurtz

Barcelona: op weg naar een groene stad

28 april 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Onderzoek: bakstenen van sigarettenpeuken

Studenten van een technische school in Melbourne publiceerden onlangs een onderzoek waarin werd geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van recyclage beheer omtrent sigarettenpeuken, een bijzonder invasief afval.

Prof. Abbas Mohajerani 

Naar schatting worden er jaarlijks 5,7 biljoen sigarettenpeuken in de wereld geconsumeerd. Bovendien kunnen de stoffen in deze peuken – vooral cellulose-acetaatfilters – extreem schadelijk zijn voor het milieu vanwege hun slechte biologische afbreekbaarheid. 

De RMIT- studie (Royal Melbourne Institute of Technology) experimenteerde met het toevoegen van sigarettenpeuken aan bakstenen bestemd voor de bouwindustrie. Een dergelijke maatregel zou het energieverbruik van het productieproces van bakstenen verminderen en ook hun thermische geleidbaarheid verminderen.  

Verschillende methoden lijken te werken, of het nu gaat om versnipperde sigarettenpeuken die vervolgens worden verwerkt in klei dat wordt gebruikt om stenen te maken, of zelfs door ze in hun geheel toe te voegen. 

Met de implementatie van deze nieuwe vorm van recycling zou de baksteenindustrie, en de architectuur- en bouwsector in het algemeen, significant kunnen bijdragen tot een aanzienlijke vermindering van de impact van sigarettenpeuken op het milieu

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord