MENU

Een algoritme om levens te redden

Parijs: het verzoenen van de stad met haar voedselvoorziening

19 augustus 2020 Comments (0) Milieu, Technologie

Energie opwekken… terwijl we wandelen!

Voortaan is het mogelijk om voorbijgangers elektriciteit te laten opwekken, dankzij een nieuwe, zuinige, duurzame en veelbelovende technologie.

Piëzo-elektriciteit is een natuurkundig fenomeen waarbij kristallen onder mechanische druk elektriciteit opwekken. De meest voorkomende toepassing van dit principe is de elektrische boog die het gas op kookplaten ontsteekt. Of denk aan de ontsteking van een boiler. Om die stroom op te wekken, beschikken we over een totaal onuitputtelijke energiebron: de mechanische energie die door voorbijgangers wordt ingezet. Het volstaat om de ondergrond waarover mensen lopen te bedekken met kristalpanelen die in staat zijn een zwakke stroom op te wekken. Keramiek, bijvoorbeeld, werkt vrij goed.

Deze microstroom, die beperkt is in intensiteit, is vrij goed in staat om energiezuinige elektronische componenten zoals straatverlichting of openbare draadloze netwerken van stroom te voorzien.Dit systeem zou het ook mogelijk maken om de afhankelijkheid van het stedelijk internet van servers aan de andere kant van de wereld te beperken.En dat ten gunste van meer lokale installaties.

Er werden zelfs berekeningen gemaakt: 180 uren aan ‘menselijke passen’ vergen om elk speciaal voor dit doel op de grond geplaatst paneel rendabel te maken.Met uiteindelijk een schone en duurzame energieproductie, al was het maar ten behoeve van energiezuinige installaties. Een intelligente optie voor de stad, aangezien een deel van de nodige energie daar zou kunnen worden opgewekt door de voornaamste gebruikers: de voetgangers.

En de auto ?

Het principe van piëzo-elektriciteit toegepast op het wegverkeer. © Department of Electrical, Electronic and Computer Engineering, Universiteit van Pretoria

Uitgaande van het principe dat het de beweging is die energie produceert,, hebben andere onderzoekers het idee naar auto’s uitgebreid. Twee bedrijven – het Israëlische Innowattech en het Californische Pyro-E -ontwikkelden een vrij gelijkaardig systeem voor auto’s: door over een speciale vloerbedekking te rijden, wordt energie opgewekt.

De afgelopen jaren liepen er verschillende proefprojecten waarbij voetgangers of auto’s werden ingezet: een tolheffing in Pretoria (Zuid-Afrika) passeerde voldoende verkeer om het experiment relevant te maken. Een metrostation in Tokio werd zelfvoorzienend, dankzij de voetstappen van de reizigers. Soms zijn de experimenten heel eenvoudig: in een café in Nederland wordt voldoende elektriciteit opgewekt via de draaideur dankzij de klanten die in- en uitlopen.

De enige belemmering voor die duurzame energiebron: er moeten voldoende mensen actief zijn, anders kan het systeem geen energie opwekken.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord