MENU

Energie opwekken… terwijl we wandelen!

Een nóg groener Groothertogdom

19 augustus 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Parijs: het verzoenen van de stad met haar voedselvoorziening

Onlangs startte een spectaculair project rond stadslandbouw op de daken van het Palais des Expositions in Parijs. De ambitie is om dat op wereldschaal uit te bouwen en zo een verantwoorde voedselproductie te garanderen.

Aubergines, aardbeien, tomaten, snijbieten en aromatische planten groeien voortaan gretig op het dak van Paris Expo, aan de Porte de Versailles. Als het project voltooid is, zal de boerderij 14.000 m2 in beslag nemen. Momenteel is al een derde van die oppervlakte in gebruik. De installatie van het project was duur en nam veel tijd in beslag. Er worden hoofdzakelijk twee teelttechnieken gebruikt: aquaponie en hydroponie, allebei elektronisch aangestuurd. NU-Paris (Nature Urbaine) voert duurzaamheid hoog in het vaandel. In de aeroponische zuilinstallaties (waar aardbeien en sla worden gekweekt) wordt 90 % van het gebruikte water gerecupereerd en hergebruikt om de gewassen te besproeien (in een bijna gesloten circuit).

Bovendien moet het water niet gezuiverd of gefilterd worden: de aangeplante Oost-Indische kers en het komkommerkruid vervullen hun fytosanitaire functies perfect. De planten trekken ook nog eens bestuivers aan, hoewel er ook hommelnesten werden geïnstalleerd.

  • © nu-paris.com
  • © nu-paris.com

De stadsboerderij, die haar oogsten aan restaurants in de buurt verkoopt, is omwille van de voedselveiligheid niet toegankelijk voor het grote publiek. In het gezelschap van een gids kan een klein deeltje worden bezocht, zodat geïnteresseerden een beeld krijgen van de werking en de waarden. Boerderijdirectrice Sophie Hardy verduidelijkt: ‘De stad en voedselvoorziening hoeven elkaar niet uit te sluiten. Stadslandbouw verhoogt de veerkracht van de stad van morgen. Het is een aanvulling op de traditionele landbouw en zorgt op kleinere schaal ook voor de voedselvoorziening in de stad.’

Veel Parijzenaars hebben geen eigen (moes)tuin. Zij kunnen een lapje grond huren om er zelf gewassen op te kweken en krijgen daarbij advies van de tuiniers van NU-Paris. De voedselproductie op die percelen alleen al moet volstaan om 1.500 gezinnen van 4 personen gedurende zes maanden (tussen mei en oktober) te voeden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord