MENU

Parijs: het verzoenen van de stad met haar voedselvoorziening

Carlo Ratti Associati

Milaan: vier seizoenen onder één dak

19 augustus 2020 Comments (0) Milieu, Vastgoed

Een nóg groener Groothertogdom

De Luxemburgse regering maakte van de zomermaanden gebruik om de beoogde klimaatneutraliteit tegen 2050 verder waar te maken. In die optiek implementeert het Groothertogdom zijn nationaal energie- en klimaatplan (NEKP).

De maatregelen, uitgevaardigd door de minister van Energie, omvatten drie luiken.

Zonne-energie en warmtepompen voor functionele nieuwbouw

De norm was al van kracht voor woningen, maar nog niet voor functionele gebouwen (die niet hoofdzakelijk als woning worden gebruikt) van de overheid of van particulieren. Voortaan is het verplicht om dergelijke nieuwe gebouwen uit te rusten met apparatuur voor de productie van zonne-energie en een warmtepomp om zowel warmte als koude te genereren.

Een nieuwe energieklasse

Sinds 2017 moesten alle nieuwe gebouwen al tot klasse A behoren, d.w.z. een gebouw met een bijna-nul-energieverbruik (NZEB-norm = Nearly Zero Energy Building). De nieuwe bepalingen voeren de energieklasse ‘A+’ in. Wie er op vrijwillige basis naar streeft, komt in aanmerking voor subsidies. Volgens Claude Turmes, de minister van Energie, is het doel om gebouwen te hebben die 100% vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Bevorderen van elektromobiliteit

De nieuwe gebouwen moeten het mogelijk maken om elektrische of hybride voertuigen op te laden. Zo zou de overstap naar elektromobiliteit makkelijker moeten worden en zouden de kosten op termijn moeten dalen (wanneer ze van in de ontwerpfase van een gebouw worden voorzien, zijn de installaties immers goedkoper). Bovendien wordt een systeem voor intelligent laadbeheer verplicht wanneer een gebouw over minstens 20 parkeerplaatsen beschikt.

Zoveel is duidelijk: Luxemburg versterkt de duurzaamheid en de energieprestaties van gebouwen aanzienlijk. Het gaat momenteel nog om een voorontwerp, ter wijziging en verbetering van de reglementering uit 2010.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord