MENU

Cascais: voor slimme en groene mobiliteit

De talloze voordelen van renovatie

2 januari 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Frankrijk: de circulariteit van bouwmaterialen krijgt een boost

Het hergebruik van materialen is een hot topic in de bouwsector. Momenteel wordt slechts 1% van de 42 miljoen ton afval dat elk jaar in Frankrijk wordt geproduceerd, hergebruikt. Des te meer reden om de eerste prijzen voor circulaire gebouwen onder de aandacht te brengen. De wedstrijd werd georganiseerd door een coalitie van ontwikkelaars die zich tot doel hebben gesteld om door hergebruik de koolstofeconomie aan te pakken.

Het kan gaan over nieuwe of oude gebouwen, over huisvesting of over kantoorruimtes. Ze hebben allen gemeen dat ze zijn ontworpen met oog voor het hergebruik van een aantal materialen, op heel wat technische gebieden, zoals vloeren, scheidingswanden, sanitair, gevels of elektriciteit. 

© Tarik YAICI

Sommige van de bekroonde projecten hebben ook de mogelijkheid benadrukt om de bestemming van materialen te veranderen: timmerwerk wordt een gevelelement, wasmachineramen worden transparante scheidingswanden. Dat is de missie van het Envie le Labo-project in Parijs, een plek waar mensen hun apparaten kunnen laten herstellen, maar ook ontdekken hoe de circulaire economie hun dagelijks leven kan verbeteren. Door hergebruik in het ontwerp van dit gebouw te bevorderen, kon 20 ton nieuwe elementen worden vermeden. 

Eco-verantwoorde en solidaire projecten

© Normandie Aménagement

In de Grande Halle de Colombelles in Caen is een oude fabriek omgetoverd tot een plek voor cultuur, workshops en café-restaurants. Voor deze realisatie ging de aannemer radiatoren, aardewerk, hout, ramen enzovoort verzamelen op alle sloopplekken in de regio. Er werd besloten om al deze materialen zonder leveranciers te kopen: recup was geen optie, maar een verplichting! 

Ook in Caen werd een ander sociaal woonproject in het stadscentrum mogelijk gemaakt dankzij het hergebruik van steenslag, straatstenen, poorten, binnendeuren, oude gootstenen … Dit heeft het ook mogelijk gemaakt om de bouwprijs te verlagen en huisvesting toegankelijk te maken voor gezinnen met een laag inkomen, waardoor de sociale diversiteit wordt bevorderd en de wildgroei in de stad beperkt. 

© Michel Ogier

Kortom maakt het hergebruik van bouwmaterialen het mogelijk om een verbazingwekkende deugdzame cirkel op te wekken. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord