MENU

Frankrijk: de circulariteit van bouwmaterialen krijgt een boost

Wooneenheid ontworpen als vliegtuigen of auto’s

7 januari 2022 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

De talloze voordelen van renovatie

Sinds enkele maanden wijdt DivercityMag een reeks artikels aan vastgoedrenovatie. We definieerden eerst een aantal basisprincipes, maakten een stand van zaken in Europa op en stonden stil bij de voordelen van commerciële renovaties in steden. Ten slotte gingen we een kijkje nemen naar de Roemeense markt.

Om het onderwerp (voorlopig) af te sluiten, bieden we enkele kerncijfers en een overzicht van de grote voordelen van een renovatie in plaats van een nieuwbouw. Volgens Ademe (het Franse agentschap voor ecologische transitie) kost de bouw van een collectief woongebouw ongeveer 80 keer meer dan een renovatie. Volgens dezelfde bron wordt het verbruik van grondstoffen geschat op 1,35 ton/m2 voor huisvesting en 1,2 ton/m2 voor de tertiaire sector. Om afval- en materiaalverbruik te verminderen, is het interessanter om een reeds bestaand gebouw te renoveren dan alles helemaal opnieuw te bouwen. 

En er is nog werk aan de winkel: volgens de Europese Unie zullen bijna 110 miljoen gebouwen in Europa tegen 2050 thermische renovatie nodig hebben.

© Brigitte Tohm

De waarden gelinkt aan renovatie

Renovatie is uiteraard in de eerste plaats belangrijk voor het milieu. Het komt neer op het visualiseren van de toekomst, het verbeteren van energieprestaties door te kiezen voor een koolstofarm beleid, het verminderen van de ecologische impact van activiteiten, investeren in biogebaseerde producten en het besparen van natuurlijke hulpbronnen met respect voor het architecturale erfgoed van het gebouw.

Maar besluiten om te renoveren betekent ook dat strikt rekening wordt gehouden met financiële factoren: het optimaliseren van de mobiliteit van werknemers en het goederenvervoer, het verlagen van de kosten van afval, verbetering van de inkoop- en logistieke efficiëntie…

Maar we moeten ook realistisch blijven.

De prijs is uiteraard een belangrijke variabele. Voor eigenaren van commerciële en zakelijke gebouwen is het normaal om te denken dat een nieuwbouw duurder zal zijn dan het renoveren van een oudere structuur. Maar in werkelijkheid hangt de kostenvergelijking van veel factoren af. Soms kan het renoveren van een ouder gebouw duurder zijn, omdat het vaak gepaard gaat met conformiteitsproblemen die veel geld kosten. Bovendien is het behoud van een oud gebouw en van zijn historische schoonheid vaak niet zo winstgevend als het bouwen van een nieuwe commerciële ruimte. En dan zijn er ook nog het rendement op de investering, de meerdere vergunningen die nodig zijn voor de renovatie… 

Ten slotte brengt renovatie ook afval met zich mee: alles samen zou de renovatie van gebouwen in Europa tegen 2050 ondermeer 188 miljoen ramen en 155 miljoen luiken en deuren moeten genereren. En wat gaan we daaraan doen? 

Tegenwoordig doen de meeste grote Europese ontwikkelaars zowel renovatie als nieuwbouw. Hun taak is juist om hun klanten het project — en de manier — aan te bieden die het beste bij hen past. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord