MENU
Rechargeable Concrete Batteries

Onderzoek: oplaadbare batterijen op basis van cement

Beton de chanvre © Elodie Dupuy

Frankrijk: een eerste openbare gebouw gebouwd van hennepbeton

© Aleksandr Potashev | Dreamstime.com

22 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

De voordelen van hout in de bouw

Vervolg van onze serie gewijd aan bouwhout. Nadat we het thema hebben geïntroduceerd en uitgelegd waar het hout in onze gebouwen vandaan komt, vroegen we Wood Shapers om de vele voordelen van hout in de bouw uit te leggen. Dit bedrijf, een joint venture tussen CFE Contracting en BPI Real Estate, is gespecialiseerd in stedelijke projecten gemaakt van C2C-gecertificeerd hout.

Onze doelen zijn eenvoudig”, legt business developer Simon Cols uit: “sneller kunnen bouwen dankzij hout, en de overlast (lawaai, vervuiling) en de gevaren op de werf tijdens de bouwfase verminderen. Met als motto: het juiste element op de juiste plaats op het juiste moment. Een 100%-houtconstructie is vaak utopisch, dus we zullen beton (in geprefabriceerde elementen) of staal gebruiken voor hun mechanische sterkte.

© Ocusfocus | Dreamstime.com

© Ocusfocus | Dreamstime.com

Veel voordelen, maar ook enkele aandachtspunten

Een houten constructie draagt bij aan de strijd tegen de opwarming van de aarde: hout is duurzaam en hernieuwbaar en beperkt ook het broeikaseffect (bossen absorberen CO₂ door fotosynthese). Maar dat is nog niet alles: als hij op volwassen leeftijd wordt gekapt – een boom groeit zo’n 50 tot 80 jaar – , blijft het hout de CO₂ opslaan die het tijdens zijn groei had opgeslagen. “En dus, hoe meer gebouwen we van hout maken, hoe meer CO₂ we opslaan”, benadrukt Philippe Courtoy, houtexpert bij Wood Shapers. Het is algemeen aanvaard dat het vervangen van 1 m3 beton door 1 m3 hout het mogelijk maakt om één ton CO2 te besparen. 

Hout heeft ook veel fysieke kwaliteiten: het reguleert de temperatuur het hele jaar door (het is 15 keer isolerender dan beton), het is licht, het is het circulaire materiaal bij uitstek. “Daar staat tegenover dat het vrij sterk op vochtigheid reageert. Daarom vermijden we het in moderne buitenconstructies. In het algemeen is het, zoals gezegd, een kwestie van het hout te gebruiken waar het nodig is, op de juiste plaats.

In termen van financiën kan het duurder zijn dan een betonnen kader, maar als je het prijskaartje van een gebouw als geheel bekijkt (koolstofbelastingen, overheidssteun, levenscyclus van producten, tijdbesparingen op de werf …), komen we vaak tot een betere ecologische en economische balans. 

Hoe zit het met brandwerendheid? Philippe Courtoy: “Dit is DE vraag die het vaakst naar voren komt wanneer je een houtproject start. Je moet weten dat de brandwerendheid van hout 0,7 mm per minuut is. Met andere woorden, bij een brand duurt het een kwartier om 1 cm hout te consumeren. Bovendien verliest hout zijn eigenschappen niet waar het niet verbrandt. En dus, ja, het moet goed worden beschermd omdat het brandbaar is. Maar, weet je, bij een brand kunnen ook stalen balken crashen, ook al zijn ze onbrandbaar.

Dit rijke, warme materiaal maakt het eindelijk mogelijk om het architecturale erfgoed te respecteren. Het zal daarom logischerwijs evenzeer worden aangetroffen in moderne gebouwen als bij de renovatie van een gebouwd erfgoed. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord