MENU
© Francesco Scatena | Dreamstime.com

Europese taxonomie: “als het niet bindend is, zal er...

Luxemburg: oprichting van een Sustainability Academy 

1 april 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

“Geprefabriceerd en hout zijn de toekomst van de bouw”

We leerden ze al kennen in een vorig artikel: Wood Shapers is een Belgisch-Luxemburgs bedrijf dat actief is in vastgoedontwikkeling en geïntegreerde oplossingen voor houtbouw. We vroegen Simon Cols, business developer, en Philippe Courtoy, houtexpert, om ons hun visie te geven op de groeiende rol van hout in de commerciële bouw. 

Je credo is om zoveel mogelijk hout te gebruiken voor zijn kwaliteiten inzake duurzaamheid en well-being, maar ook om zoveel mogelijk te bouwen in de fabriek (off-site) dankzij prefabricage… 

Inderdaad. Prefabricage kost iets meer aan de basis, maar heeft een hefboomeffect op veel elementen. Door het werk van de werf naar de fabriek te verplaatsen, kan dit bijvoorbeeld de duur van een constructie verkorten (omdat een hele reeks elementen kant-en-klaar aankomt, en zo dicht mogelijk bij het leveringsgebied weer gemonteerd wordt), maar het kan ook het verkeer, droogtijden en vooral de risico’s van fouten ter plaatse verminderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat prefabricage het mogelijk maakt om het tekort aan arbeidskrachten te overwinnen, aangezien robots het grootste deel van het werk doen. Tegelijk genieten werknemers van veiligere en comfortabelere werkomstandigheden. In deze dynamiek is digitalisering een essentieel element. In feite gebruikt hout deze technologie al meer dan 10 jaar. 

Daarnaast maakt modulair hout deel uit van een circulaire constructieaanpak …

Juist. Vandaag bouwen we gebouwen die stroomopwaarts denken aan totale ontmantelbaarheid. Vandaar het belang van digitalisering, die nauwkeurige configuratie en een inventaris van elk element van een gebouw mogelijk maakt. Tegenwoordig zijn sommige houten gebouwen al volledig demonteerbaar. 

Als ik je zo hoor, klinkt het allemaal makkelijk …

Niet helemaal. Deze nieuwe manier van werken zal alleen mogelijk zijn als deze gepaard gaat met fundamentele veranderingen in de manier waarop een vastgoedproject wordt bedacht en uitgevoerd. Door veel meer stroomopwaarts te werken. Door beter te plannen en vooruit te lopen op logistiek. Een demonteerbaar gebouw moet noodzakelijkerwijs worden gebouwd als een Lego, in een zeer precieze volgorde. Hierdoor kunnen verschillende branches samenwerken in co-activiteit, maar om dat te doen, moeten we dingen anders durven doen en onze bouwstandaarden veranderen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord