MENU

Oslo: een duurzaam Munch Museum dat voor iedereen toegankelijk...

Housing Spaarndammerhart Amsterdam by Korthtielens architecten © Dennis De Smet.

Amsterdam: hedendaagse sociale huisvesting geïnspireerd op het verleden

Brussels WTC © DR

22 november 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

Brussel: ZIN of de circulaire wederopbouw van het World Trade Center

Een innovatief en duurzaam project verandert de skyline van Brussel: de karakteristieke torens van het WTC zullen worden ontmanteld en heropgebouwd. Een deugdzaam voorbeeld van circulaire architectuur. 

ZIN — dat is de naam van het project — strekt zich uit over 110.000 m2 boven de grond, waarvan 75.000 m2 kantoren. Het aanbod zal gevarieerd en gemengd zijn: co-working, huisvesting, een hotel van wereldklasse, ruimtes gewijd aan sport, vrije tijd, handel en catering. ZIN zal 7 dagen per week een bruisend centrum zijn. De Vlaamse overheid heeft de hele kantoorruimte al gehuurd. 

 

  • Brussels WTC © DR
    Brussels WTC © DR
  • Brussels WTC © DR
    Brussels WTC © DR
  • Brussels WTC © DR
    Brussels WTC © DR

(her)bouwen en respecteren

De originaliteit van het project ligt vooral in het circulaire aspect ervan. Er werd besloten om deze torens niet te vernietigen, maar ze ‘uit te kleden’ door alleen het centrale hart van de twee gebouwen te behouden en alles te hergebruiken wat hergebruikt kan worden. ZIN is daarmee een toonaangevend architectonisch project op het vlak van respect voor het milieu en circulariteit. Meer dan 65% van het bestaande gebouw zal worden behouden. 

Neem het voorbeeld van beton. 30.000 ton werd teruggewonnen, gesorteerd, geplet en omgezet in nieuw beton met een C2C-certificering. Bovendien werden alle materialen via het water verwijderd (de site bevindt zich in de buurt van het kanaal), waardoor een minder vervuilende manier van transport werd gegarandeerd. Dankzij de Brusselse haveninfrastructuur kunnen belangrijke onderdelen van de bouwplaats (bijvoorbeeld betonplaten) worden opgeslagen totdat ze opnieuw in het nieuwe gebouw worden geïnstalleerd. 

Het hele systeem omvat een reeks partners in de buurt van de bouwplaats (minder dan 15 km), om de milieu-impact van de werken te beperken. Architectenbureau Jaspers-Eyers en promotor Befimmo beheren dit gigantische project waarvan de oplevering zal plaatsvinden tussen 2023 en 2025. 

ZIN is een unieke kans om de Noordwijk nieuw leven in te blazen en de verschillende functies van een gebouw met elkaar te verzoenen, in een omgeving die de afgelopen decennia woningen heeft opgegeven ten gunste van kantoorgebouwen. 

 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord