MENU
© Gundlach

Londen verwelkomt ’s werelds eerste koolstofvrije hotel

Het beste gebouw 2021 ter wereld bevindt zich in...

19 januari 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Constructie: maar waar komt hout vandaan?

Divercity start een reeks artikelen over het gebruik van hout in commercieel vastgoed. In dit eerste deel zullen we kijken naar de geografische oorsprong, de gecertificeerde sectoren en de evolutie van de Europese bosbouw.

In Europa zijn Tirol (Oostenrijk) en Duitsland de grootste houtproducerende regio’s. Bomen zijn er overvloedig aanwezig en PEFC-gecertificeerd: voor elke volwassen boom die wordt gekapt, moeten twee nieuwe het overnemen. Maar de traceerbaarheidsketen is complexer dan dat en heeft bijvoorbeeld ook betrekking op zagerijen. Er bestaan andere wereldwijde certificeringen, zoals bijvoorbeeld de FSC-classificatie.

Een interessant cijfer: slechts 30% van het Europese gecertificeerde hout zal worden gebruikt voor bouwelementen (voornamelijk naaldhout zoals sparren ). De rest is bestemd voor papierfabrieken, meubels of andere industriële toepassingen.

We verbruiken minder dan de reserves

In Europa is een veelzeggend cijfer de verhouding tussen de hoeveelheid geoogst hout en de voorraad in de bossen. Deze relatie tussen oogst en biomassa is deugdzaam omdat we op Europees niveau slechts 74% van de jaarlijkse groei van het bos consumeren.

Aan de andere kant kennen sommige Europese regio’s (zoals Wallonië of een deel van Duitsland) een negatieve verhouding (die dus meer dan 100% van de groei overschrijdt). De oorzaken van deze overschrijding hebben niets te maken met overexploitatie, maar met bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld schorskevers, kleine larven die sap verslinden en bomen opdrogen, waardoor hun kap onvermijdelijk is. Wetende dat een spar tussen de 50 en 80 jaar nodig heeft om volwassen te worden, kunnen we ons de mogelijke economische en ecologische schade voorstellen. Toch doet het Europese bos het goed, omdat het de afgelopen dertig jaar met 8% is gegroeid. De productiecapaciteit steeg in dezelfde periode van 129 m3/ha tot 169 m3/ha. 

Wat is de huidige uitdaging voor Europese bosbezitters? Het gebruik van hardhout in de bouw opwaarderen (momenteel voornamelijk bedoeld voor de papierindustrie) en het gebruik van bepaalde soorten in deze sector ontwikkelen, zoals eiken, essen, kastanjebomen of beuken. De kosten zijn vaak hoger, maar de mechanische eigenschappen soms efficiënter dan die van sparren. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord