MENU
© Aleksandr Potashev | Dreamstime.com

De voordelen van hout in de bouw

katowice For a Change

Polen organiseert het World Urban Forum

Beton de chanvre © Elodie Dupuy

22 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie

Frankrijk: een eerste openbare gebouw gebouwd van hennepbeton

Hennepbeton is een biocomposietmateriaal dat voor het eerst in Frankrijk werd gebruikt in de jaren negentig, maar tot voor kort maakten bouwvoorschriften en gebrek aan certificering het gebruik ervan grotendeels onmogelijk in openbare gebouwen.

De Pierre Chevet-gym in Croissy-Beaubourg (ten oosten van Parijs) is dan ook het eerste openbare gebouw in Frankrijk dat deze biosourceoplossing gebruikt. Dankzij dit materiaal heeft het gebouw een uitzonderlijke thermische efficiëntie (koelte in de zomer, hitte in de winter) en akoestiek. 

De wapening van de muren van het gebouw is gevuld met hennepbetonblokken die zijn gemaakt van hennep die werd gekweekt en verwerkt binnen een straal van 400 km rond de bouwsite. Het is dus een lokale, duurzame en gezonde oplossing. 

Beton de chanvre © Vieille Materiaux

Hennepbeton © Vieille Materiaux

Maar wat is het precies?

Hennepbeton (ook wel “kalkhennep” genoemd) is een combinatie van twee natuurlijke producten: kalk (van het calcineren van kalksteen) en hennepkernvezels, het deel van de hennepstam dat overblijft nadat de vezel is verwijderd.

Het materiaal wordt meestal gemaakt in de vorm van vuurvaste en duurzame panelen of bakstenen die goede akoestische prestaties bieden. Wat nog belangrijker is: omdat hennepplanten koolstofdioxide uit de atmosfeer absorberen terwijl ze groeien – en ze groeien snel –, is hennepbeton eigenlijk een koolstofnegatief materiaal.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord