MENU
© Rafael Gamo - Spacestor

Kantoorontwerp: technologie en onderzoek helpen het kantoor nog beter...

Paris Edison © Manuelle Gautrand Architecture

Op het platteland in het hart van Parijs

Porsgrunn © Ivar Kvaal

18/01/2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Noorwegen: kantoren die meer energie produceren dan ze verbruiken

Powerhouse is een constellatie van Noorse bedrijven die energie-duurzame gebouwen bouwen. Hun bouwnormen zijn in overeenstemming met het Klimaatverdrag van Parijs.

Het kantoor Snøhetta was verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van Powerhouse Telemark in Porsgrunn, Noorwegen. Wat het gebouw uniek maakt, is dat het werd ontworpen om genoeg overtollige hernieuwbare energie te genereren om de koolstof die door het gebouw wordt verbruikt over een levensduur van 60 jaar te compenseren, met inbegrip van de bouw, de sloop en de koolstof die in de bouwmaterialen is verwerkt. Om dit te bewerkstelligen werd het gebouw zeer goed geïsoleerd en bedekt een grote fotovoltaïsche serre het dak en de zuidelijke gevel, die jaarlijks 256.000 kilowatt aan energie zal opwekken.

Wat we met dit gebouw hebben bewezen“, zegt Kjetil Trædal Thorsen, één van de oprichters van Snøhetta, “is dat er geen excuus meer is in de bouwsector om geen gebouwen met positieve energie te bouwen. Alle processen die bij het ontwerp van ons gebouw worden gebruikt, zijn al op de markt.

  • Porsgrunn © Ivar Kvaal
    Porsgrunn © Ivar Kvaal
  • Porsgrunn © Ivar Kvaal
    Porsgrunn © Ivar Kvaal
  • Porsgrunn © Ivar Kvaal
    Porsgrunn © Ivar Kvaal
  • Porsgrunn © Ivar Kvaal
    Porsgrunn © Ivar Kvaal

Op basis van visnetten

Er werd gekozen voor een omgevingsbeton (Cembrit) op basis van vezelcement omdat die het gebouw een “dichtheid vergelijkbaar met die van een stenen structuur” geeft. Dat betekent dat het thermische warmte kan opslaan gedurende de dag en die langzaam vrijgeeft ’s avonds. Bovendien heeft het gebouw geen kelder om op die manier de hoeveelheid beton te beperken.

Powerhouse Telemark profiteert van een passief verwarmings- en koelsysteem, in combinatie met een ventilatiesysteem dat gebruik maakt van geothermische bronnen die 350 meter onder de grond zijn gegraven. De zéér bijzondere hoekige vorm is het resultaat van berekeningen die een maximale natuurlijk lichtinval mogelijk maken.

Elk detail van de inrichting werd bedacht volgens dezelfde filosofie. Om met een leuk detail af te ronden: het tapijt van de kantine bestaat uit tapijttegels die zijn gemaakt van 70% gerecycleerde visnetten.

Duurzaam tot in het kleinste detail.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord