MENU

De stad waarvan de burgers de eigenaren zijn

Bio-engineering ten dienste van duurzame architectuur

4 mei 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Atenor, Milieu, Technologie, Vastgoed

Waarom investeren in groene financiën?

Openbaar vervoer in de buurt, duurzame energie of een agora die openstaat voor het publiek: het zijn maar enkele, ondertussen vaker voorkomende aspecten van duurzaam ontworpen vastgoedprojecten vandaag. Maar wat een project nog opmerkelijker maakt, is dat duurzaamheid niet langer louter een commodity of een teken van maatschappelijk verantwoord ondernemen is. Het is integendeel uitgegroeid tot een centraal onderdeel van het financieringsplan.

“We deden al aan duurzaamheid voordat er druk was vanwege de investeerders. Die is er nu wel”, aldus Sara Neff, hoofd duurzaamheid bij Lendlease. Volgens de klimaatakkoorden van Parijs moet de opwarming van de aarde tegen 2050 beperkt worden tot +1,5°C, om de overgang naar een duurzame economie te waarborgen. Deze doelstelling vereist een innovatief beleid inzake groene financiering. Het eindverslag over de EU Taxonomy biedt de verschillende spelers op het gebied van groene financiering (emittenten, projectpromotoren, investeerders, ondernemingen) nu een kader om te weten wat als groene of duurzame activiteit wordt beschouwd.

Betere monitoring

Traditionele financiën sturen spaargeld richting de meest rendabele projecten, zonder echt rekening te houden met milieuaspecten. Groene financiën daarentegen steunen projecten die het milieu niet schaden of die de ontwikkeling van een circulaire, efficiënte, inclusieve en schone economie bevorderen. Het komt eropaan alle of bijna alle bedrijven aan te moedigen of te verplichten zich te gedragen op een manier die verenigbaar is met de klimaatproblematiek.

Duurzaam vastgoed is geen nieuw idee. Maar de laatste jaren is wel de perceptie van de risico’s in verband met de klimaatverandering veranderd, wat beleggers ertoe heeft aangezet hun middelen te richten op veiligere en beter renderende groene activa. Nieuwe meetinstrumenten, normen en labels (BREEAM, LEED…) helpen hen de lat hoger te leggen voor milieu- en economische prestaties. 

Framework for circular existing buildings

Framework for circular existing buildings

Rendement komt van duurzaamheid

Een duurzaam gefinancierde vastgoedtransactie betekent vaak het aantrekken van betere huurders. Voor duurzamere gebouwen worden ook hogere huurprijzen gevraagd: het verschil kan oplopen tot 10% hoger, volgens een studie van JLL naar de Londense kantoormarkt. 

Vijf tot tien jaar geleden was duurzaamheid een groot debat: “Het is goed, maar ik wil er niet voor betalen”, zei Stephen Tross, hoofd internationale beleggingen bij Bouwinvest, een Nederlandse beleggingsmaatschappij die een vermogen van ongeveer € 16 miljard beheert. “Tegenwoordig offer je geen rendement op voor duurzaamheid, maar creëer je rendement met duurzaamheid.”

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord