MENU
1 min City © Hanna Zhyhar

Zweden: de stad van één minuut

Green bonds: duurzaamheid en winstgevendheid combineren

Bio resources ©Justin Schuler

10 juni 2021 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie, Vastgoed

Wallonië: bouwen met biobased gelabelde producten

De Waalse Cluster voor Ecologisch Bouwen heeft zojuist een label gelanceerd dat biobased bouwproducten certificeert, om op die manier best practices te versnellen bij consumenten en in de bouwsector. 

Label Biosourcé Wallon

Label Biosourcé Wallon

Dit label, gelanceerd in het voorjaar van 2021, zal een financiële meerpremie (25%) bij renovatie combineren met een duurzame aanpak met meerdere voordelen. Biobased materialen zijn afgeleid van nabijgelegen hernieuwbare bronnen die volledig traceerbaar zijn. Hun productie is energiezuinig en ze zijn belangrijke CO2-afvangers tijdens hun groei (meer captatie dan productie). Ze maken het ook mogelijk om een lokale en duurzame economische activiteit te creëren. 

Een wereldwijd fenomeen

Deze biobased producten worden geproduceerd uit een veelvoud aan natuurlijke hulpbronnen: hout, wol, gras, paddenstoelen, hennep, stro, enz. 

De meeste Europese regeringen hebben dit type label ontwikkeld. In Frankrijk vertegenwoordigde de verkochte biobased isolatie, in 2019, 10% van de isolatiemarkt. Volgens de Franse industrievereniging van biobased bouwen komt dit overeen met de CO2-uitstoot van 620.000 m2 kantoren of zelfs 8,7 miljoen km met een “gemiddeld” voertuig. 

Vijf jaar geleden in de Verenigde Staten berekende het Amerikaanse ministerie van landbouw dat duizenden producten met dit label 1,13 miljard liter benzine hadden bespaard, wat overeenkomt met 200.000 minder auto’s op de weg. 

Het onderwerp is zeer actueel en sluit volledig aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Met de veralgemening van deze biobased labels is het nu voor alle belanghebbenden in de bouw (ontwikkelaars, bouwheren, investeerders, enz.) mogelijk om economische en ecologische doelstellingen te combineren, door actief mee te werken aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord