MENU
Helsingborg © harley Litchfield

Een onverwachte publiek-private samenwerking vindt in Zweden de stad...

Bio resources ©Justin Schuler

Wallonië: bouwen met biobased gelabelde producten

1 min City © Hanna Zhyhar

10 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Vastgoed

Zweden: de stad van één minuut

Zweden heeft een hyperlokaal project ontwikkeld dat nog straffer is dan de “kwartierstad”, het stadsplanningsprogramma van de stad Parijs,  zo willen ze elke straat herontwikkelen!

Terwijl Parijs streeft naar bereikbaarheid (mobiliteit, winkels, welzijn, vrije tijd…) binnen een straal van 15 minuten te voet of met de fiets en waar de superblokken van Barcelona met stadsdelen van negen blokken werken, kiest het Zweedse Street Moves-project ervoor per straat te denken, met aandacht voor “de ruimte voor eigen voordeur, die van de buren en overburen”. 

Het einddoel is zeer ambitieus, ook al is het anders dan de andere twee steden: het gaat over het herdenken en transformeren van alle straten van het land, zodat “elke straat in Zweden tegen 2030 gezond, duurzaam en levendig is“. Dit project was voor 2020 gestart, maar is sinds de gezondheidscrisis in een stroomversnelling geraakt. 

Je eigen straat opnieuw ontwerpen

Door middel van workshops en overleg kunnen bewoners zelf bepalen hoeveel straatruimte wordt gebruikt voor parkeren of ander openbaar gebruik. Door trottoirs te bekijken als mogelijke ontmoetingsplaatsen, probeert het project de perceptie van straten te veranderen, die voorheen vooral werden gezien als plaatsen voor het rondrijden en parkeren van auto’s.

Parklet

Om dit te doen, zullen de gemeenten straatmeubilair leveren op basis van het parklet-model, een idee dat in San Francisco is geboren. Dit is een pakket straatmeubilair dat even groot is als een standaard parkeerplaats en bestaat uit houten pallets. Deze blokken, die net als Lego in elkaar passen, kunnen naar behoefte worden uitgerust met plantenbakken, rekken voor fietsen of scooters, speelplekken voor kinderen of zelfs oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het is een modulair systeem dat kan worden aangepast, gewijzigd, verbouwd of aangevuld.

© Rene Paulesich

© Rene Paulesich

Street Moves heeft tot dusverre de experimentele herontwikkeling van vier straten in Stockholm uitgevoerd en zal binnenkort uitbreiden naar andere wijken in Göteborg en Malmö.

De belangrijkste verdienste van dit programma is om de burger nog meer te betrekken bij stedelijke transformatie. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord