MENU
Bio resources ©Justin Schuler

Wallonië: bouwen met biobased gelabelde producten

"Maastricht Ramblas" © Fred Berghmans

De Ramblas van Maastricht

17 juni 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Green bonds: duurzaamheid en winstgevendheid combineren

In de afgelopen jaren is groene financiering hét succesverhaal geworden in de commerciële en particuliere vastgoedsector. We behandelden het onderwerp met Sandra Vandersmissen, specialist in beursgenoteerd vastgoed bij BNP Paribas Fortis. 

Vandersmissen Sandra - BNP Paribas Fortis

Vandersmissen Sandra – BNP Paribas Fortis

Waarom kiezen investeerders voor groene financiering? 

Ze weten dat ze investeren in de toekomst en meer zin aan hun investering geven door ervoor te kiezen projecten te financieren die bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Als een (institutionele of particuliere) investeerder de samenstelling van de kredieten van uitgevende bedrijven analyseert, zal het aandeel groene financiering veel vertellen over hun profiel, hun kracht en vertrouwen in de toekomst. Bovendien moet elk bedrijf nu zijn CO2-roadmap voor 2050 publiceren. Het heeft er alle belang bij om er nu mee aan de slag te gaan en zijn beleggingsportefeuille te vergroenen.

Anderzijds hebben uitgevende instellingeneen grotere kans om financiering te vinden, aangezien de vraag naar groene obligaties groot is. Beheerhuizen (private banking en intentionele fondsbeheerders) krijgen veel dergelijke vragen van hun eindklanten. 

Hoe gaat u bij BNP Paribas Fortis te werk voordat u een groen product lanceert?

Binnen onze dochteronderneming voor asset management BNPPAM hebben we een team analisten die aan elk uitgevend bedrijf een ESG-rating toekennen. Bij private banking gebruiken we scores in overleg met onze klanten.  Bij ons wordt het berekend in klavers. En er zijn minimaal 5 van de 8 klavers nodig om de uitgevende onderneming als duurzaam te beschouwen en om haar groene en andere obligaties in onze portefeuilles te kunnen kopen. We bekijken daarbij niet elke afgifte, we kijken naar de bedrijven. Voor ons is de algemene ESG-score van een emittent belangrijker dan de aard van elke uitgegeven lening (de kosten van de groene coupon zijn niet lager dan die van andere). 

En werkt het? De goede kant op

Het is een markt die nog steeds groeit. Over het algemeen wordt aangenomen dat het groene aandeel op de obligatiemarkt ongeveer 10% bedraagt, en daarom is er nog marge. Maar ja, het werkt, omdat elke uitgegeven green bond de basis meestal twee of drie keer overtreft. Dit soort financiering is vooral belangrijk voor de vastgoedsector vanwege de kapitaalintensiteit. Om hun projecten te financieren geven vastgoedprofessionals veel groene obligaties of kredieten uit (in deze sector moeten alle nieuwe investeringen duurzaam zijn). En dat is een vicieuze cirkel: zonder de hulp van de vastgoedsector zal Europa nooit de koolstofdoelstellingen voor 2050 halen. En dus gaat iedereen de goede kant op!

© Deloitte

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord