MENU

Green bonds: duurzaamheid en winstgevendheid combineren

Amsterdam: een gemengde studentenresidentie om nieuw leven in een...

"Maastricht Ramblas" © Fred Berghmans

17 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Vastgoed

De Ramblas van Maastricht

De Stad Maastricht slaat twee vliegen in één klap: de stad heeft een autotunnel die de hele stad doorkruiste ‘begraven’ en maakte van de gelegenheid gebruik om haar inwoners een geweldige groene promenade van 4 km lang te bieden.   

"Maastricht Ramblas" © Fred Berghmans

“Maastricht Ramblas” © Fred Berghmans

Deze Groene Loper, ontworpen door Edzo Bindels, een van de partners van West8, is een brede stedelijke boulevard, waar de lokale bevolking wandelt, sport of op een fiets of scooter rijdt. “We hebben ons gebaseerd op het model van de Ramblas”, vertelt de Nederlandse architect en stedenbouwkundige, die in team samenwerkte met Humblé Martens & Willems Architecten. 

Met ongeveer 1.000 nieuwe wooneenheden, openbare voorzieningen, 300.000 m2 commercieel vastgoed en groene en openbare ruimtes heeft dit project een aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde opgeleverd: verbetering van de leefbaarheid, gezonde vastgoedontwikkeling en intensieve openbare ruimte. 

Meerdere voordelen 

Het afsluiten van de autoweg ging samen met een grootschalige transformatie van het gebied, waardoor buurten die eerder van elkaar afgesloten waren, nu verbonden zijn. Door de snelweg te hebben begraven, kunnen inwoners van de ene buurt genieten van de faciliteiten (voornamelijk de scholen en de winkels) in de andere buurt, die zich aan de andere kant van de weg bevond. 

"Maastricht Ramblas" © Fred Berghmans

“Maastricht Ramblas” © Fred Berghmans

Volgens berekeningen heeft het project tussen 12 en 220 miljoen euro (afhankelijk van de berekeningen) aan sociale voordelen opgeleverd. Maar ook de waarde van huizen binnen een straal van een kilometer van de Groene Loper zou op korte termijn met 500 miljoen euro in totaal toenemen.

Dit project won de European Sustainable Residential Development Award als internationaal voorbeeld van rehabilitatie met een maatschappelijke impact en een betere levenskwaliteit voor de burgers. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord