MENU

Hoe Amerikanen zich in 2030 denken te verplaatsen

Hoe Duisburg transformeert tot smart city

2 april 2019 Comments (0) Andere, Technologie, Vastgoed

Wallonië creëert het slimme gewest

Smart cities kenden we al. En nu is er ook het ‘smart territory’, een initiatief om de digitale transformatie van het Waalse gewest te bevorderen. Er is vier miljoen euro voor vrijgemaakt.

Zijn slimme steden een Waalse specialiteit aan het worden? Dat zou weleens goed kunnen, dankzij de nieuwe enveloppe van 4 miljoen euro die de Waalse regering heeft vrijgemaakt om steden en gemeenten aan te moedigen digitale projecten te ontwikkelen in drie domeinen: energie en milieu, mobiliteit en logistiek, governance en burgerschap.

Onder de titel ‘Smart Territory’ wil het initiatief, geselecteerde projecten financieren via een nieuw platform. Iedereen – burger of bedrijf – kan er zijn ideeën delen om het functioneren van een stad te verbeteren. Of het nu gaat om mobiliteit, luchtkwaliteit, data-analyse, afvalbeheer of de werking van scholen en kinderdagverblijven, en in de eerste plaats natuurlijk ook het welzijn van de burger. “Dit initiatief is een echte kans voor de Waalse burgers. Dankzij het Internet of Things* en artificiële intelligentie zal hun dagelijks leven verbeteren. Maar ook voor de dynamiek van ons bedrijvennetwerk, kmo’s of start-ups. Er zullen nieuwe activiteiten het daglicht zien“, zegt de Waalse minister van Digitalisering, Pierre-Yves Jeholet.

Concreet zal het Waals Gewest voor 50% tussenkomen in de financiering van geselecteerde projecten, met een minimumbijdrage van 20.000 euro en een plafond van 250.000 euro. Om de digitale transformatie te verzekeren, moeten projecten minstens 25.000 euro waard zijn. De financiering wordt in twee gedeeld: één envelop is voor projecten van minder dan 60.000 euro, de andere financiert de rest. Projecten kunnen op het platform worden ingediend tot 31 maart. Op 10 mei kennen we de geselecteerde projecten.

Meer info: hier
*Het internet der dingen (Engels: Internet of Things (IoT)) refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers (desktops, laptops, tablets, smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde embedded systems. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen.
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord