MENU

Transpolis: de stad die de mobiliteit van de toekomst...

Wallonië creëert het slimme gewest

1 april 2019 Comments (0) Andere, Mobiliteit, Technologie

Hoe Amerikanen zich in 2030 denken te verplaatsen

Net voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas ondervroegen Dassault Systèmes en Cite Research duizend volwassenen in de Verenigde Staten over hun verwachtingen voor mobiliteit, huisvesting, gezondheid en handel in 2030. Het verdict: iedereen droomt van nieuwe mobiliteitsvormen.

Een vliegende taxi? Een hyperloop? Er wordt volop gefantaseerd over het transport van morgen in het hart van de smart city. Zowel op het vlak van technologie als van de potentiële markten die ze vertegenwoordigen. Dassault Systèmes voerde daarom een enquête uit onder duizend Amerikaanse volwassenen, in samenwerking met onderzoeksbureau Cite Research. Het verdict van die kristallen bol: een grote meerderheid (71%) van de Amerikanen denkt in 2030 met elektrische auto’s te zullen rijden, 51% in een hyperloop en 38% in vliegende taxi’s.

Realistische voorspellingen? “De ontwikkelingscycli van een voertuig is vrij langzaam. Het duurt minstens vijf jaar”, zegt Olivier Sappin, Vice-President Transport en Mobiliteit bij Dassault Système. “En voor openbaar vervoer is dat, gezien de behoefte aan infrastructuur, nog langer.” Desondanks bestaan er al hyperlooptestlijnen (in Toulouse). In deze futuristische trein, bedacht door Elon Musk, nemen passagiers plaats in kleine capsules (2,7 meter in diameter en 3,2 meter lang) die gelanceerd worden in enorme vacuümbuizen. Dankzij een krachtig magnetisch veld verplaatsen de capsules zich zonder de grond te raken en zonder wrijving, aan meer dan 1000 km/u. Hyperloop TT voltooit momenteel een haalbaarheidsstudie in het gebied van de Grote Meren, voor een transportlijn tussen Cleveland en Chicago.

Als een vogel

Vliegende auto’s zijn de conceptfase zelfs al voorbij. Nadat ze de weg veroverden, lonken de toekomstige vormen van stadsvervoer nu naar de lucht. Dat is al het geval met de drones waarmee Amazon goederen levert, een technologie die voorloopt op het personenvervoer. Het volledig autonome voertuig zou alles kunnen veranderen, maar automobilisten verwachten dat niet op de weg te zien in de nabije toekomst.

“Voorlopig is het moeilijk in te schatten hoe snel, in welke verhoudingen en tegen welke prijs deze nieuwe technologieën ingang zullen vinden”, legt Olivier Sappin uit. “De belangrijkste uitdagingen hebben vooral betrekking op de batterijen, recycling en CO2.” Batterijen zijn zelfs een centraal element geworden in de nieuwe mobiliteit. Tesla – dat bekender is voor zijn auto’s – is in de eerste plaats trouwens een batterijfabrikant. Batterijen zullen van auto’s opslagelementen van het elektrische systeem maken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord