MENU

Pantin wordt het nieuwe Parijse Brooklyn

De markantste gebouwen van 2020

28 februari 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie

Een smart city van Toyota aan de voet van de Fuji

Het Japanse bedrijf Toyota is van plan om een prototype van de stad van de toekomst te bouwen. Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels zal aan dit project meewerken.

Het is niet enkel Google dat droomt van het bouwen van een verbonden buurt. Onlangs kondigde Toyota plannen aan om zijn eigen stad van de toekomst te bouwen, aan de voet van de berg Fuji. Op de CES die begin januari in Las Vegas werd gehouden, onthulde Toyoda zijn faraonisch project: het bouwen van een stad genaamd “Woven City”. Gedeelde mobiliteit, kunstmatige intelligentie, robotica, hernieuwbare energie… “Woven City zal het prototype zijn van een stad van de toekomst, waar mensen wonen, werken, spelen en deelnemen aan een levend lab”, aldus Toyota’s CEO.

Woven City, gebouwd op de ruïnes van een oude fabriek, zal 70 hectares land in beslag nemen en onderdak bieden aan ongeveer 2 000 inwoners. Eerst zullen Toyota-werknemers en hun gezinnen toegang krijgen, en vervolgens gepensioneerden, detailhandelaren, onderzoekers en industriële partners. De stad zal van stroom worden voorzien door Toyota’s technologie op basis van waterstof. Het doel van de autogigant is om technologieën in open lucht te testen, of ze nu verband houden met domotica, zelfrijdende voertuigen of schone energie.

Een duurzaam en bewoond laboratorium

Stedelijke mobiliteitstechnologieën zullen natuurlijk de kern van het project vormen. Toyota is van plan om drie speciale rijstroken te creëren voor elk type van mobiliteit : één voor snelle verplaatsingen met zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld, één voor zachte mobiliteit, en één voor voetgangers. Wat de huizen betreft, zullen verbonden huizen tjokvol artificiële intelligentie en sensoren continu nieuwe residentiële diensten testen zoals het automatisch aanvullen van de koelkast, het buitenzetten van afval maar ook het monitoren van de gezondheid van de inwoners…

De Deense architect Bjarke Ingels – bekend van het hoofdkantoor van Google in Californië en de twee wolkenkrabbers van het World Trade Center – kreeg de opdracht Woven City te ontwerpen. De missie zal vooral zijn om huizen te bouwen in duurzame materialen en om leven te blazen in een stad die van tevoren al zeer technocentrisch is. Net als de Quayside-buurt van Toronto, die wordt aangestuurd door Sidewalks Labs, een dochteronderneming van Google, zullen de gebouwen voornamelijk uit hout worden opgetrokken. Een andere overeenkomst met het project van Google is dat er een ondergronds netwerk voor het vervoer van goederen en afval zou worden opgezet. De eerste werken zouden al in 2021 van start kunnen gaan.

Voor meer informatie https://www.woven-city.global

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord