MENU
© Dylan Nolte

Renovatie: wat is dat precies?

Luxemburg: succes voor de eerste duurzame overheidsobligatie

Citywave Milan © BIG

10 november 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Vastgoed

Milaan: duurzaam, internationaal en mooi!

CityLife, opgestart in 2004, is een nieuwe wijk in Milaan die het voormalige expocentrum (Fiera di Milano) heeft gerehabiliteerd om kantoren, een winkelcentrum en wooncomplex te combineren. Allemaal bedacht door de meest gerenommeerde architecten op het internationale toneel.

Deze spectaculaire revitalisering van de Lombardische metropool (366.000 m2) is een van de meest ambitieuze stedelijke projecten in Europa van de afgelopen 20 jaar. De bestaande site is het werk van drie wereldberoemde kantoren. De drie torens zijn respectievelijk gemaakt door Studio Libeskind, Zaha Hadid Architects en Arata Isozaki.

In 2021 begon de bouw van een vierde gebouw. Dit gebouw, genaamd CityWave, werd toevertrouwd aan de Deen BBJarke Ingels. Dit keer is het een duo van lage kantoorgebouwen die met elkaar verbonden zijn door een spectaculaire luifel van 200 meter lang. Deze luifel, die de symbolische vorm heeft van een golf, – vandaar de naam CityWave – , zal dienen om een van de grootste stedelijke buitenparken in Italië te overdekken. Het glazen dak biedt Milanezen een schaduwrijke en beschutte ruimte die het sociale en culturele leven van deze nieuwe dynamische wijk van de stad zal verwelkomen. Dit hightech dak wordt ook bedekt met 11.000 m2 zonnepanelen. 

  • Citywave Milan © BIG
    Citywave Milan © BIG
  • Citywave Milan © BIG
    Citywave Milan © BIG
  • Citywave Milan © BIG
    Citywave Milan © BIG

Een kantoorgebouw dat de industrienormen uitdaagt 

Volgens de ontwerpers zal CityWave “het eerste kantoorgebouw zijn dat verder gaat dan nul impact”. Energie zal uitsluitend van hernieuwbare bronnen komen. Naast het enorme netwerk fotovoltaïsche panelen zal de dakconstructie ook regenwater opvangen en hergebruiken, terwijl een deel van het water van het gebouw wordt verwarmd dankzij geothermische energie. Zodra het wordt ingehuldigd, wordt verwacht dat het gebouw 45% minder energie verbruikt dan traditionele kantoren dankzij deze milieuvriendelijke oplossingen.

Het zal het symbool zijn van het Milaan waar we van dromen: duurzaam, internationaal, mooi”, zei de burgemeester van de stad. De ontvangst van dit project met een budget van 2,5 miljard euro, is gepland voor 2025. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord