MENU

Mobiliteit: steden veiliger maken voor vrouwen

Eleonore Morand © Brigitte Bouillot

Frankrijk: 9de editie van de “Prix des femmes architectes”

1 februari 2022 Comments (0) Andere, Cultuur, Milieu

Milaan wint de strijd tegen voedselverspilling

Het Gallaratesecentrum ziet eruit als elke andere Italiaanse supermarkt. Maar de producten die in de schappen van deze ruimte liggen, die eigendom is van de Stad Milaan, zijn aangeboden door supermarktketens en particuliere bedrijven. De klanten, die er hun boodschappen doen, betalen niets.

Milaan is de eerste grote gemeente die een stadsbreed voedselafvalbeheerbeleid implementeert, waarbij wordt gebouwd op de verregaande samenwerking van overheidsinstanties, voedselbanken, liefdadigheidsinstellingen, ngo’s, universiteiten en particuliere bedrijven. Er zijn momenteel drie vergelijkbare ruimtes open en er zouden er binnenkort nog meer het daglicht moeten zien. 

  • © City of Milan
  • © Fondazione Milan
  • © Wanted in Milan

Lokaal de voedselverliezen verminderen

De managementschool Politecnico di Milano voerde een haalbaarheidsstudie uit van het model en ontdekte dat de drie behandelingscentra voor voedselverspilling in de stad elk ongeveer 130 ton voedsel per jaar recupereren, of 350 kg per dag, wat overeenkomt met 260.000 maaltijden. 

Hyperlokale oriëntatie is ook een belangrijke factor geweest in het voedselbeleid van Milaan: overtollig voedsel zou idealiter in dezelfde buurt moeten worden herverdeeld, wat de koolstofuitstoot vermindert en de versheid van voedsel maximaliseert.  

Het principe van het verzamelen en verdelen van voedsel in hetzelfde gebied is een goed model”, zegt Andrea Segrè, hoogleraar landbouwbeleid aan de Universiteit van Bologna. “Als je voedsel van één plek verzamelt en je hebt een liefdadigheidsinstelling op ongeveer 30 kilometer afstand, moet je het vervoeren, opslaan en in de koelkast zetten, wat meer kost dan het eten zelf waard is. Om duurzaam te zijn, moet je op lokaal niveau handelen. Het is een model van nabijheid.

Het Urban Food Policy Pact van Milaan is een wereldwijde overeenkomst die is ondertekend door meer dan 200 steden waaronder Gent, São Paulo, Seoul en Melbourne, die allemaal hebben toegezegd soortgelijke hubs te implementeren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord