MENU

Milaan wint de strijd tegen voedselverspilling

Ferrero Office © FVB

Luxemburg: waar is het Kantoor van het Jaar 2021...

Eleonore Morand © Brigitte Bouillot

1 februari 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie

Frankrijk: 9de editie van de “Prix des femmes architectes”

De Franse “Association pour la Recherche sur la Ville et l’Habitat” (ARVHA) organiseerde in 2021 de negende editie van de “Prix des femmes architectes. Deze prijs is bedoeld om de werken en carrières van vrouwelijke architecten onder de aandacht te brengen, zodat jonge architectes inspiratie kunnen putten uit bestaande vrouwelijke modellen en gendergelijkheid wordt aangemoedigd in een beroep dat door mannen wordt gedomineerd.

In de categorie Jonge vrouwelijke architect onder de 40″ is Eléonore Morand de winnares. Zij studeerde aan Paris Malaquais en is founding partner van het bureau Depeyre Morand. Haar credo: elk project in eerste instantie als de creatie van architectuur beschouwen, rekening houdende met de technische en budgettaire vereisten. Ze gaf een interview over haar prijs aan DivercityMag. 

Eleonore Morand © Brigitte Bouillot

Eleonore Morand © Brigitte Bouillot

Is het moeilijk om dit beroep uit te oefenen als je een vrouw bent?

Als bedrijfsleidster en zelfstandige heb ik er nooit bijzonder last van gehad. Maar de situatie is complexer voor degenen die carrière maken bij een architectenbureau. Tijdens de twaalf jaar dat ik werk, heb ik nooit het gevoel gehad dat de relaties met ontwerpbureaus en teams op de werf ingewikkeld of intimiderend waren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik mezelf nooit voorstel als iemand die alles weet, maar als iemand die eerder bereid is om constant te leren en daarom altijd een luisterend oor heeft. Toch blijft architectuur een stressvolle discipline, ongeacht je gender. Met deze prijs kan ik ook de aandacht vestigen op de status van architecten in Frankrijk: dat blijft een moeilijk beroep, onderhevig aan talloze administratieve beperkingen, waarvoor we tijdens onze studie niet zijn opgeleid. 

Om terug te komen op je gendervraag: sinds ik ben afgestudeerd en uitleg dat ik architect ben, wordt mij vaak gevraagd “of ik een interieurarchitect of architect ben”! Dat komt duidelijk omdat ik een vrouw ben. Het is een absurde vraag …

Je bent generalist …
Ja, we ontwerpen zowel huizen voor particulieren als buitengewone industriële gebouwen of, in samenwerking met Alve, begeleide huisvesting voor mensen met een handicap. 

  • Maison Montreuil © Depeyre Morand Architectures
  • Maison Montreuil © Depeyre Morand Architectures
    Maison Montreuil © Depeyre Morand Architectures
  • Maison Montreuil © Depeyre Morand Architectures
    Maison Montreuil © Depeyre Morand Architectures

Welke van je projecten wil je graag in de spotlights zetten?
We hebben net een bijzondere privéwoning in Montreuil voltooid. Het is een oude werkplaats met een zaagtanddak. In overleg met de eigenaar die scenarioschrijver is en die zowat overal schrijft, stelden we voor om slechts de helft van de beschikbare ruimte te isoleren, waarbij de andere helft een soort ontspannende wintertuin werd (met bijvoorbeeld een badkuip in het midden van de ruimte). We hebben ook gewerkt aan de huiselijkheid van materialen: sommige materialen bleven ruw, andere werden dan net weer enorm bewerkt. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord