MENU
Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter

Architecturale excellentie voor duurzame en toegankelijke openbare ruimtes

Amazon HQ © NBBJ / Amazon

Kantoren: Amazon brengt wetenschap en natuur samen in hartje...

© Nordic Office of Architecture

18/05/2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Noorwegen: design en architectuur ten gunste van de gezondheid

Het Carpe Diem Dementia Village in de Noorse stad Bærum is ontworpen om op een dorp te lijken in plaats van op een medische instelling. 

De vergrijzing van de Europese bevolking stelt gezondheidszorgverleners voor heel wat uitdagingen. Een daarvan is het bieden van een efficiënter en menselijker zorgsysteem voor ouderen met dementie

Hogeweyk Dementia Village

Hogeweyk Dementia Village © Nordic Office of Architecture

Dit pilootproject van 18.000 m2 is geïnspireerd op De Hogeweyk, een vergelijkbaar project in Nederland, en werd verfijnd door het Nordic Office of Architecture. Het is een compleet architectonisch en esthetisch concept dat zorgt voor de best mogelijke levenskwaliteit voor bewoners met dementie.

Een vertrouwde en geruststellende sfeer

Zoals geweten is de primaire functie van architectuur om ten dienste te staan van degenen die in de gebouwen wonen, werken of tijd doorbrengen. Maar ook om mensen met specifieke behoeften te begrijpen en te betrekken. En deze missie is des te belangrijker voor ouderen of mensen met dementie. Patiënten hebben vaak moeite hun omgeving te herkennen en zich te oriënteren. Het is daarom essentieel dat buitenruimtes duidelijk herkenbaar zijn. Dit inclusieve ontwerp maakt het voor bewoners gemakkelijker om zich te oriënteren. Prioriteit werd daarom gegeven aan natuurlijke oriëntatiepunten (randen, gevels, enz.). De woningen zijn ontworpen om een vertrouwde sfeer van nabijheid te creëren die de sfeer van een dorp oproept. Daarom werd gekozen voor gebouwen op menselijke schaal (slechts enkele verdiepingen), versierd met tuinen en pleintjes. Het Carpe Diem Dementia Village werd echt ontworpen als een gastvrije plek waar bewoners vrij rond kunnen lopen, zonder gesloten deuren.

De hele architectuur en het ontwerp maken plaats voor duurzame materialen, die weinig of geen onderhoud vergen, en die voldoen aan de milieueisen van het Scandinavische ecolabel.

Dit pilootproject zal dienen als basis voor observatie en reflectie voor toekomstige zorg gerelateerd aan dementie, in Noorwegen en elders. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord