MENU
© Nordic Office of Architecture

Noorwegen: design en architectuur ten gunste van de gezondheid

Paris © Kazuo Ota

Stedelijke logistiek, een strategisch en duurzaam vraagstuk

Amazon HQ © NBBJ / Amazon

18 mei 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Kantoren: Amazon brengt wetenschap en natuur samen in hartje stad

De technologiegigant heeft de plannen onthuld voor zijn toekomstige hoofdkantoor, dat plaats moet bieden aan 25.000 mensen in een spectaculaire en biofiele omgeving.

Het gebouw is gelegen langs de Potomac-rivier, in Arlington, Virginia. Het heeft een buitengewone dubbele helixvorm, waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde Fibonacci-reeks. Niet alleen is het ontwerp met dubbele helix opvallend. Het simpele feit dat het bedrijf zo’n architectonisch gewaagd en complex kantoorproject lanceert, maakt het tot een opmerkelijke onderneming.

Buiten het gebouw komen buitenpaden samen op de top van de torenspits, waardoor werknemers en weekendbezoekers de gelegenheid krijgen om te trainen en deze 22 verdiepingen tellende parel te beklimmen. Onderweg komen ze esdoorns en beuken tegen. De Helix is een glazen constructie bedekt met bomen waar “een reeks alternatieve werkomgevingen” zal worden geïnstalleerd in het midden van binnentuinen die zullen worden onderhouden door tuiniers. Amazon gaf dit project de naam PenPlace en wil hiermee een werkomgeving creëren die ideeën, projecten en mensen samenbrengt en toelaat om te evolueren in kantoren die sterk verbonden zijn met de natuur, wat innovatie en creativiteit bevordert. Het PenPlace-project is daarom zowel inspirerend voor de werknemers van Amazon als uitnodigend voor de bewoners, die hier met plezier zullen komen wandelen, winkelen of eten met hun gezin. 

  • Amazon HQ © NBBJ / Amazon
    Amazon HQ © NBBJ / Amazon
  • Amazon HQ © NBBJ / Amazon
    Amazon HQ © NBBJ / Amazon
  • Amazon HQ © NBBJ / Amazon
    Amazon HQ © NBBJ / Amazon

Volledige integratie in het stedelijk landschap

Volgens Dale Alberda, de hoofdarchitect van het project, “zal het overgrote deel van de begane grondruimte toegankelijk zijn voor het publiek. Als we dit correct aanpakken, besef je niet eens per se dat je je op een Amazon-terrein bevindt”. Het architectenbureau NBBJ realiseerde dit gebouw in nauwe samenwerking met de opdrachtgever.

Het toekomstige hoofdkantoor omvat 1 ha openbaar groen, een hondenparcours en een amfitheater met 250 zitplaatsen. Het geschatte budget is $ 2,5 miljard. 

In plaats van het saaie kantorenpark in de voorsteden of aan de rand van een stad, wat de klassieke visie was van een bedrijf dat zich op autovriendelijke afstand van de stad bevindt, wil Amazon een sublieme stedelijke ervaring bieden, pal in het centrum van de stad. Amazon wil hiermee de kracht van steden om het leven van mensen te veranderen en de kracht van technologie om steden te animeren en te veranderen, illustreren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord