MENU
Berlin Springer © Dominik Tryba

Berlijn: de digitale transformatie illustreren met een nieuw hoofdkantoor

Horizon 2020 est le plus grand programme de recherche et d'innovation jamais réalisé par l'Union européenne. Outre l'intérêt que lui portent les investisseurs des secteurs public et privé, il bénéficie d'un financement de près de 80 milliards d'euros sur 7 ans (de 2014 à 2020). Horizon 2020 contribuera à la réalisation d'une croissance économique intelligente, durable et inclusive. Son objectif est d'assurer que l'Europe atteigne un niveau scientifique et technologique de classe mondiale, élimine les obstacles freinant l'innovation et facilite la collaboration entre le secteur public et le secteur privé en vue de trouver des solutions aux grands enjeux auxquels la société est confrontée. Ce guide donne des indications détaillées sur le programme.

“What happens in Leuven… changes the world!”

Googleplex

19 november 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Californië: Google blijft investeren in bedrijfsvastgoed

Goed nieuws voor professionals uit de sector: Google heeft besloten om zijn groei voort te zetten door nieuwe kantoorruimte in San Francisco te huren.

Terwijl een aantal van haar concurrenten de grootte van hun kantoren verminderen in de nasleep van de pandemie, heeft het techbedrijf besloten om tegen het tij in te gaan door genoeg ruimte te huren om 300 nieuwe werknemers in de San Francisco Bay Area te verwelkomen. En dit terwijl, net als bij alle belangrijke spelers op het gebied van technologie, de reclame-inkomsten zwaar door de crisis zijn getroffen.

Een ongeziene strategie

Google HQ © Megan Bersamira

Google HQ © Megan Bersamira

Sundar Pichai, de CEO van Google, vertelde in een interview aan The Guardian het volgende: “We zijn ervan overtuigd dat samenwerken essentieel blijft. Wanneer je iets nieuws moet creëren, blijft het een noodzaak. Wij geloven niet dat we in de toekomst helemaal op afstand kunnen werken. Het is aan ons om meer flexibiliteit te creëren, om een hybride kantoormodel uit te werken“.

En dus heeft Google iets uitgevonden dat nog niet bestaat. Alphabet, het moederbedrijf, heeft aangekondigd dat het een company-town wil bouwen. Dit uitgebreide project zal worden gebouwd in Mountain View, in de staat Californië, waar Google al een hoofdzetel heeft: Googleplex. De nieuwe spectaculaire site combineert 1.850 wooneenheden, winkels, restaurants, entertainmentplekken, openbare parken, een amusementspark, plekken om samen te komen en een grote campus van 120.000 m2 kantoorruimte. De doelstelling: een mensgerichte dynamiek ontwikkelen, een gemengde wijk waar de inwoners kunnen leven, werken, eten en zich ontspannen.

Google heeft aangegeven dat het eigenaar van dit project wil blijven. Met dit zogenaamde Middlefield Park Master Plan zet de Californische reus een Amerikaanse traditie verder. In de 18de eeuw, tijdens de Gold Rush, was het voor bedrijven die goudzoekers tewerkstelden, niet ongewoon om hele steden uit de grond te stampen in de buurt van afzettingen en er alle aspecten van te beheren.

Terug naar het werk: wanneer en hoe?

Une visualisation de la future « ville-bureau » qui sera construite par Google © Google

Een visualisatie van de toekomstige company-town die door Google zal worden gebouwd. Copyright: Google.

62% van de werknemers van Google heeft trouwens aangegeven dat zij weer in het bedrijf willen gaan werken. Maar niet elke dag. De motivatie van het personeel is onder meer de wens en de behoefte aan interactie met collega’s, socialisatie, betere samenwerking en, op een trivialere noot, de mogelijkheid om weer te profiteren van gratis maaltijden en de koks met Michelinsterren die het hele jaar door voor hen koken.

Deze trend om opnieuw in kantoren te investeren krijgt navolging. Google heeft trouwens net hetzelfde manoeuvre gedaan in Londen, waarbij de oppervlakte van het hoofdkwartier in King’s Cross in Londen werd uitgebreid. Google bevestigt hiermee zijn vertrouwen in de stedelijke dynamiek en de toekomst van kantoorwerk en huurde nog eens 6.500 m2 extra.

Maar Google is niet per se een geïsoleerd geval. Amazon deed hetzelfde: het bedrijf huurde in september nieuwe ruimtes om zijn activiteiten uit te breiden. Hier is de situatie een beetje anders, aangezien Amazon duidelijk het volume van zijn e-commerce in 2020 heeft ontwikkeld.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord