MENU
Paris Trinity © Cro&Co architecture

De combinatie van wonen en werken

© Nordic Office of Architecture

Noorwegen: design en architectuur ten gunste van de gezondheid

Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter

11 mei 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu, Technologie

Architecturale excellentie voor duurzame en toegankelijke openbare ruimtes

Renazca: dit samengestelde woord dat moeilijk te vertalen is, verwijst naar de Madrileense zakenwijk Azca. Renazca Park (“renaissance van Azca”) is een nieuwe openbare ruimte die gewijd zal zijn aan cultuur en vrije tijd. 

Dit is – en dat is zeldzaam genoeg om vermeld te worden – een particulier initiatief, gefinancierd door bedrijven die gebouwen in de buurt bezitten. Drie prestigieuze teams staan aan het roer: Diller Scofidio + Renfro, Gustafson Porter + Bowman en b720 fermin vazquez arquitectos.

De nadruk zal worden gelegd op bereikbaarheid en duurzaamheid, waarbij voorrang wordt gegeven aan voetgangers. De toegang van voertuigen tot ondergrondse banen wordt aangepast (roosterstructuren verminderen de visuele impact). Een netwerk van voetpaden en wandelpaden zal de site verbinden met de stedelijke omgeving en met het openbaar vervoer, waardoor Azca in de rest van de stad wordt geïntegreerd.

  • Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter
    Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter
  • Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter
    Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter
  • Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter
    Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter

Een genereus en participatief project 

Deze nieuwe groene ruimte zal twee reactieve omgevingssculpturen bevatten: de ‘permanente zon’ zal het licht dankzij een netwerk van roterende heliostaten weerspiegelen naar zones die voortdurend in de schaduw liggen, terwijl de ‘permanente schaduw’ een schaduwzone creëert aan de hand van een zwevende schijf met een diameter van 22 meter. 

Renazca biedt ook het hele jaar door recreatieve en culturele activiteiten, zowel overdag als ’s avonds. Er zullen 15 “stedelijke nissen” worden geïnstalleerd, die zijn aangepast om een uniek programma te organiseren, zoals een markt, een kinderspeeltuin, een openluchtbibliotheek of werkruimte, een beeldentuin, cafés en winkels, bars of een collectieve moestuin. 

Het biodiverse stedelijke ecosysteem zal ook inheemse planten omvatten en een opvang- en opslagsysteem voor regenwater dat het park zal irrigeren en reguleren. 

Maar dat is niet alles: het project is participatief. Het zal evolueren volgens de bijdragen van burgers, bedrijven en andere actoren van de lokale gemeenschap tot een soort creatief lab waaralle nieuwe ideeën later kunnen worden opgenomen. Het Renazca-project is echt een spectaculaire illustratie van de vele vorderingen die architectuur mogelijk maakt: innovatie, cultuur, vrije tijd, duurzaamheid, versterking van het sociale weefsel en welzijn in de stad. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord