MENU

Renoveren in plaats van slopen en inzetten op het...

Renazca - Madrid © DSR Gustafson Porter

Architecturale excellentie voor duurzame en toegankelijke openbare ruimtes

Paris Trinity © Cro&Co architecture

11 mei 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

De combinatie van wonen en werken

In het Parijse zakendistrict La Défense, waar vierkante meters schaars zijn, werd een kantoortoren gebouwd op een betonnen plaat met uitzicht op een snelweg, een primeur in Frankrijk. 

Trinity is zowel een IGH (Immeuble de Grande Hauteur) als een hangbrug over zeven rijstroken. Het is een levendige en open constructie van 33 verdiepingen – het lijkt wel alsof het klaar is om op te stijgen – en werd ontworpen om interactie met zijn omgeving en tussen medewerkers te vergemakkelijken. De architecten bekennen dat ze “een architectuur van ontmoetingen” wilden creëren.

Trinity stelt architectuur ten dienste van nieuwe manieren van werken, dankzij 49.400 m2 kantoren, gedeelde ruimtes, 43 groene terrassen en balkons, een businesscentre op het dak, een restaurant, een fitnessruimte, een fietsenstalling en 4.000 m² gedeelde en modulaire ruimtes. Het project is bedacht door het Franse bureau Cro & Co Architecture en werd uitgevoerd door het consortium Unibail-Rodamco-Westfield, in het kader van een publiek-private samenwerking.

Hoge architecturale, technische en stedenbouwkundige ambities

De toren is een sterk staaltje burgerlijke bouwkunde, die, laten we dat niet vergeten, zomaar even zeven rijstroken overspant. Hij werd daarom “vacuüm” gebouwd en heeft een constructie van beton en staal om het geheel te kunnen verlichten. Trinity fungeert als een stedelijke naad die twee wijken van La Défense (CNIT en Coupole-Régnault) verbindt met 3.500 m² aangelegde openbare ruimte, trappen en liften die de verschillende ruimtes met elkaar verbinden en ontworpen zijn om de toegang voor personen met beperkte mobiliteit te bevorderen.

Trinity beschikt ook over verschillende architectonische innovaties:

    • het is de eerste toren in La Défense met een niet-gecentreerde kern met panoramische liften aan de gevel. Gevolgen: extra licht in de kantoren maar ook een kleurrijk komen en gaan dat het geheel energie geeft; 
    • terrassen met bomen, loggia’s en balkons die toegankelijk zijn over de gehele hoogte van de toren; 
    • bioklimatologische glasgevels die de toevoer van natuurlijk licht optimaliseren en dienen als buitenisolatie.

En ten slotte, iets zeldzaams: de ramen gaan open dankzij een innovatief lamellensysteem, waardoor de bewoners zich minder geïsoleerd voelen van de buitenwereld. Deze toren heeft ook de dubbele HQE Exceptional- en Breeam Excellent-certificering.

Trinity is tegelijk een kunstwerk en een voorbeeld van architectuur en stedenbouw. Het draagt bij aan de verbondenheid en de levendigheid van de stad, aan haar diversiteit en haar dynamiek.

Paris Trinity © Cro&Co Architecture

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord