MENU

Pistes om de handel in het stadscentrum nieuw leven...

Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond

Parijs: stad tussen kantoren, kantoor midden in de stad

© Chuttersnap

11 oktober 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu, Technologie

Stadsbossen: een nice-to-have of een nuttige oplossing?

Het is algemeen geweten, een bos midden in een stad haalt de temperatuur met 2 graden naar beneden in vergelijking met de rest van de stad. Reden? De schaduw van de bomen. Dit zijn twee sprekende voorbeelden in volle ontwikkeling. Met één ambitie: de burgers meenemen in een nieuwe groene cultuur, o zo belangrijk om de klimaatuitdagingen die ons  te wachten staan, aan te gaan.

Om de strijd tegen de klimaatverandering en de vervuiling aan te gaan, besliste Madrid een groene muur om de stad te bouwen. Een stadsbos van 75 km lang, met bijna een half miljoen nieuwe bomen. Ook verlaten sites tussen de wegen en de gebouwen worden gebruikt om per jaar zo’n 175.000 ton CO2 te helpen absorberen.

Wat wij willen, is de luchtkwaliteit in de hele stad verbeteren’, vertelt Mariano Fuentes, gemeenteraadslid in Madrid, bevoegd voor milieu en stadsontwikkeling. ‘Dit initiatief zorgt ervoor dat we de gevolgen van een hitte-eiland kunnen aanpakken, dat we broeikasgassen absorberen die de stad uitstoot en dat we alle bosgebieden die er nu al rond de stad zijn, met elkaar kunnen verbinden.’

Vue d’artiste de la future forêt urbaine devant l’Hôtel de Ville à Paris. © Ville de Paris/Apur/ Céline Orsingher

Kunstenaarsblik op het stadsbos voor het stadhuis van Parijs. 
© Parijs /Apur/ Céline Orsingher

Een opfrisbeurt voor de stad

In Parijs loopt een gelijkaardig project, maar dat komt iets moeilijker van de grond. De Franse hoofdstad maakte zich op om vier permanente stadsbossen aan te leggen, iets wat al in 2019 was aangekondigd. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, wilde namelijk vier symboolsites vergroenen: het plein voor het stadhuis, het stationsplein bij het Gare de Lyon, het plein achter de Opéra en een van de Seine-oevers. Twee jaar later liggen twee van de vier projecten al stil, de andere twee hebben geen precieze startdatum meer. Het was nochtans een ambitieus plan: op twee van de vier sites zou de eerste verdieping van een ondergronds parkeerterrein vervangen worden door aarde, zodat grote bomen er wortel zouden kunnen schieten. Maar het plan botste op ‘zware technische problemen’, vooral de ondergrondse netwerken dan. Maar de stad kondigde intussen al drie nieuwe, gelijkaardige projecten aan, waar het gebruik van de kelderverdiepingen wel nog mogelijk is. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord