MENU
Grand Hospice Bruxelles

Brussel: Grand Hospice, waar cultuur en sociaal leven buurten...

Lille - Villa-Village © Anne de la Baume

Rijsel: 26, Place aux Bleuets. Om samen te wonen,...

8 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie

Madrid: een museum… helemaal in plastic!

Deze architecturale interventie, gefinancierd door de Spaanse vereniging van plasticproducenten, stimuleerde bezoekers om hun kijk op plastic te veranderen: dankzij de tentoongestelde objecten, bestemd voor gezondheidszorg, communicatie, constructie, voedsel en duurzame mobiliteit, toonde men de essentiële functies die plastic ons biedt bij correct gebruik. 

Dit tijdelijke museum werd enkele weken geïnstalleerd op de binnenplaats van het Reina Sofia Museum. Het had een oppervlakte van 73 m2 en werd ontworpen door het architectenbureau Delavegacanolasso (gespecialiseerd in geprefabriceerde modulaire architectuur en het gebruik van plastic elementen voor het ontwerp en bouw van constructies en meubels). De set was samengesteld uit verschillende kunststofmaterialen, zoals polyethyleen, methacrylaat, polycarbonaat en PVC. Het had een modern en avant-gardistisch ontwerp en maakte gebruik van natuurlijk en kunstlicht en speelde met verschillende plastic materialen. 

  • Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal
    Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal
  • Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal
    Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal

Ingehuldigd om te worden gerecycled

In de drie zalen wilde het museum de gefragmenteerde perceptie over plastic van het publiek bijsturen (de neiging om alleen de negatieve aspecten te zien – niet vergeten dat de tentoonstelling werd gefinancierd door de plasticindustrie) en aantonen hoe plastic, wanneer het correct wordt gebruikt, een recyclebaar en duurzaam materiaal kan zijn. Daarnaast legde het uit hoe plastic sectoren als gezondheid, voeding, bouw en transport heeft getransformeerd. 

Op 17 mei, World Recycling Day, werd de structuur van het museum ontmanteld. Alle onderdelen worden hergebruikt: muren, plafonds en vloeren worden gerecycled en krijgen een nieuw leven.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord